Dropdown Menu

субота, 8 січня 2022 р.

Усман Сембен. Божі стеблинки. Відгук

Усман Сембен. Божі стеблинки. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Усман Сембен (Ousmane Sembène)
Країна походження: Сенегал
Назва оригіналу: Les bouts de bois de Dieu
Мова оригіналу: французька
Рік видання: 1960
Рік перекладу: 1963
Перекладач: Тамара Воронович
Видавництво: Держлітвидав України
 
Понад п’ять місяців у 1947-48 роках тривав страйк на залізничній лінії між Сенегалом і Малі. Африканські залізничники хотіли таких самих умов, як у нечисленних білих, які працювали поруч з ними. Але бунтарів за це саджали в тюрми, а інколи просто вбивали.
Про цей період у художній формі розповідає Усман Сембен. Про те, як, за зразком європейців, профспілчани судили штрейкбрехерів. Про те, як відбивалися від озброєної поліції і згорів тубільний квартал. Про те, як жінки вперше виступали на чоловічих зборах і організували марш до столиці.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Нельсон Мандела. Довгий шлях до свободи: Нельсон Мандела майже все життя прожив у країні, де значення мав тільки погляд білої людини і її думка. На щастя, доживав він свій вік уже в країні, про яку мріяв.
Філіс Олтмен. Закон хижаків: Табо Таеле організовує спілку, що бореться за права африканців. Тільки в спілці цій зібралися: безідейний, користолюбний і некомпетентна. І численні члени, які хтозна за що заплатили внески.
Алекс Ла Гума. В кінці сезону туманів. Час сорокопуда: Бейкс змушений жити у підпіллі, перебиваючись по конспіративних квартирах, розносити ночами листівки із закликом до опору і раз-по-раз озиратися, шукаючи очима поліцію у цивільному.

Немає коментарів:

Дописати коментар