Dropdown Menu

середа, 12 січня 2022 р.

Амілкар Кабрал. Статті. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Амілкар Кабрал (Amílcar Cabral)
Країна походження: Гвінея-Бісау
Назва оригіналу: Liberation nationale et culture; Identity and Dignity in the Context of the National Liberation; Brève analyse de la structure sociale de la Guinée "portugaise"; The Weapon of Theory; Connecting the Struggles: an informal talk with Black Americans
Мова оригіналу: французька, англійська
Рік видання: 1970; 1972; 1964; 1966; 1972
Рік перекладу: 2011; 2012; 2012; 2014; 2017
Перекладач: Роман Тиса
Видавництво: Вперед
 
На сайті журналу/видавництва «Вперед» зібрано кілька перекладів промов Амілкара Кабрала.
«Національне визволення і культура». Кабрал говорить, що культура тісно пов’язана з визвольною боротьбою. Мовляв, ідеальним поневоленням народу є або повне його винищення, або повне злиття з ним. Але оскільки колонізатори не можуть зробити ні одного, ні другого, то африканські народи знаходяться під постійним тиском. І саме звернення до власної культури (відкидаючи деякі пережитки минулого) здатне привести народні маси до боротьби.
«Ідентичність і гідність в контексті національно-визвольної боротьби». Колонізатори провалили політику поступової асиміляції африканського населення, тому тільки невеликий відсоток тубільців перейняв чужинську культуру, а народні ж маси залишилися вірними місцевій культурі. Саме ці маси не втратили своєї ідентичності. А в її пошуках знаходиться дрібна буржуазія, яка якраз і зачинає боротьбу.
«Коротка аналіза соціяльної структури "портуґальської" Ґвінеї». Як і зазначено в назві, тут коротко аналізується соціальна структура Гвінеї-Бісау і які верстви чим будуть корисні під час визвольної боротьби.
«Зброя теорії». Кабрал підсумовує свої погляди. На його думку, ідеологічно непідковані елементи можуть привести революцію на хибний шлях. А єдиний правильний вихід для країн, що борються за незалежність – це, звісно, соціалізм.
«Солідарність у боротьбі. Бесіда з чорношкірими американцями у невимушеній обстановці». Кабрал пояснює поточну (на той час) ситуацію у своїй країні, як африканці відвойовують землю і встановлюють нові порядки, як португальські війська намагаються тримати контроль у своїх руках, як їх фінансують США через НАТО, як певні країни допомагають бунтівникам.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Немає коментарів:

Дописати коментар