Dropdown Menu

неділя, 23 січня 2022 р.

Місце на землі. Збірка оповідань єгипетських письменників. Відгук

Місце на землі. Збірка оповідань єгипетських письменників. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Країна походження: Єгипет
Мова оригіналу: російська
Рік перекладу: 1958
Перекладач: А. Коваль
Видавництво: Державне видавництво дитячої літератури УРСР
 
Єгипетська література відрізняється від інших африканських тим, що, по-перше, має багатовікову писемну традицію. Авторам не потрібно щось винаходити, набивати ґулі, твори написані на доволі високому творчому рівні. По-друге, Єгипет ледь не найменше за всі інші країни континенту був обтяжений гнітом колонізаторів, тому і його письменники про це майже не згадують, на відміну від решти, в яких тільки і читаєш про село, дітей і журбу (прямо як в українській літературі).
Саме ця збірка виявилася дуже якісною. Тут є і веселі історії, і сумні, але жодна не є такою, яку вставили, просто щоб заповнити вільні сторінки. Мінуси, звісно, є: це зросійщена українська мова перекладу (хоча тодішні перекладачі, може, цього і не помічали; це мені вона здається такою в 2022 році). А також сам факт, що переклад не з оригіналів, а з ранішого російського перекладу.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Пароль: «Свобода!»: Збірка оповідань «прогресивних» письменників Південної Африки. Зібрано найболючіші фрагменти, щоб читачі сповнилися ненавистю до капіталістів-колонізаторів, коли читатимуть про абсурдну несправедливість.
Юсуф Аль-Куаїд. Війна на землі єгипетській: Сина сільського старости призивають в армію. Тож батько звертається до рішали, який пропонує, щоб замість сина за підробними документами пішов служити хтось інший.
Мухаммед Теймур. Що бачать очі: Найдавніша книга африканського автора, видана українською мовою. Теймур писав реалістичну прозу – наприклад, те, що можна побачити у вагоні поїзда, на чиємусь весіллі або просто на вулиці.

Немає коментарів:

Дописати коментар