Dropdown Menu

неділя, 17 жовтня 2021 р.

Нельсон Мандела. Довгий шлях до свободи. Відгук

Нельсон Мандела. Довгий шлях до свободи. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Нельсон Мандела (Nelson Mandela)
Країна походження: ПАР
Назва оригіналу: Long Walk to Freedom
Мова оригіналу: англійська
Рік видання: 1994
Рік перекладу: 2015
Перекладач: Василь Старко
Видавництво: Наш Формат
 
Читаєш собі Орвелла чи Кафку, а потім згадуєш, що їм особливо нічого було вигадувати, адже життя саме підкидало їм гротескні, абсурдні і нереальні сюжети. Коли ж читаєш розповідь Мандели про те, що відбувалося лише минулого століття, думаєш, чи справді це той самий світ в якому ти народився? Два гадані плюси чомусь дали мінус. Перший плюс: ПАР наразі видається взірцем для африканського континенту. Другий плюс: нацизм повалили в 1945 році. Попри це, те, що відбувалося в Південній Африці після завершення Другої світової, складно зрозуміти мені як сучасній людині. Білим африканцям, які становили меншість, вже у пост-колоніальну еру (!) вдалося затиснути чорних громадян у ще щільніші лещата системи. З кожним роком їхні права дедалі більше прирівнювали до прав худоби. Їх без висунутих звинувачень могли заарештувати на 90 діб, а потім без пояснень продовжувати утримання на невизначений термін. Якщо ти відстоював свої права, тобі забороняли виїжджати на похорони родичів, бачитися з друзями, заборонялися будь-які згадки в пресі про тебе – влада хотіла, щоб ти припинив існувати. А потім розуміла, що краще взагалі тебе посадити. Якщо тебе саджали, заради тиску на тебе переслідували твоїх близьких, а згодом заради тиску на них – їхніх близьких. Значення мав тільки погляд білої людини і її думка. Саме в такій країні Нельсон Мандела прожив майже все життя. На щастя, доживав він свій вік уже в країні, про яку мріяв.
До речі, він знаний політик, правник, нобелівський лауреат, але ж і вправний оповідач. Якби я не знав, що це автобіографія, то подумав би, що її написав вмілий письменник.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Б’янка Мараїс. Мугикай, якщо не знаєш слів: Донька чорношкірої Б’юті зникає під час протестів. І хтось вбиває батьків дев’ятирічної білої дівчинки на ім’я Робін. Звісно, доля зводить їх разом, щоб показати, що раса не має значення.

Немає коментарів:

Дописати коментар