Dropdown Menu

четвер, 6 січня 2022 р.

Іхсан Абд аль-Куддус. В нашому домі мужчина. Відгук

Іхсан Абд аль-Куддус. В нашому домі мужчина. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Іхсан Абд аль-Куддус (إحسان عبد القدوس)
Країна походження: Єгипет
Назва оригіналу: في بيتنا رجل
Мова оригіналу: арабська
Рік видання: 1961
Рік перекладу: 1966
Перекладач: Тетяна Лебединська, Ігор Лебединський
Видавництво: Молодь
 
Лише нещодавно я зрозумів, які саме книги найбільше відгукуються мені. Це книги про обмеження волі. Йдеться не тільки про ув’язнення… власне, не стільки про ув’язнення, арешти, тюрми, скільки про пригноблення внутрішньої волі, про духовний і психологічний аспект питання.
Ібрагім Махді не може миритися з тим, що відбувається у країні. Керівництво нав’язало своєму народу кабальні угоди з англійцями (не забуваємо, що це переклад радянських часів, що тоді радо вітали твори про загниваючий Захід і що антиколоніальна пропаганда в радянській літературі – це дуже тонка іронія з погляду сьогодення). Нагадаю, певний час Єгипет був британським протекторатом (а неформально – колонією). Молодий і непримиримий Ібрагім вирішує боротися з англійцями: то там когось вб’є, то тут, от уже сформував навколо себе невеличку групу однодумців.
Але вбивством поодиноких солдатів не зарадиш ситуації в країні, тим паче якщо цензура не пропускає новини про це і народ залишається в небаченні. Тож революціонери замахуються на велику рибу – одного з політиків-поплічників колоніального режиму. Того вбивають, але Ібрагіма заарештовують. Хитрощами йому вдається втекти і порятунку він шукає в домі Мохі – задрота, з яким до цього взагалі не спілкувався, родина якого не була помічена в антиурядовій діяльності і взагалі невідомо, чи не витурять вони його за поріг.
Автору вдалося (імхо) передати страждання і вагання загнаного в кут звіра. А також думку про те, що коли утискають народ, то ніхто не може залишитися осторонь.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Вілбур Сміт. Тріумф сонця: Наприкінці 19-го століття в Судані спалахує повстання. Його лідер на ймення Магді оголошує джихад британсько-єгипетській адміністрації і після вдалої військової кампанії бере в облогу столицю – Хартум.
Юсуф Аль-Куаїд. Війна на землі єгипетській: Сина сільського старости призивають в армію. Тож батько звертається до рішали, який пропонує, щоб замість сина за підробними документами пішов служити хтось інший.
Мухаммед Теймур. Що бачать очі: Найдавніша книга африканського автора, видана українською мовою. Теймур писав реалістичну прозу – наприклад, те, що можна побачити у вагоні поїзда, на чиємусь весіллі або просто на вулиці.

Немає коментарів:

Дописати коментар