Dropdown Menu

середа, 10 листопада 2021 р.

Алекс Ла Гума. В кінці сезону туманів. Час сорокопуда. Відгук

Алекс Ла Гума. В кінці сезону туманів. Час сорокопуда. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Алекс Ла Гума (Alex la Guma)
Країна походження: ПАР
Назва оригіналу: In the Fog of the Seasons' End; Time of the Butcherbird
Мова оригіналу: англійська
Рік видання: 1972; 1979
Рік перекладу: 1980
Перекладач: Ганна Книш; Андрій Петренко
Видавництво: Молодь
 
Перший твір.
Бейкс – один із останніх борців за свободу африканців, якого ще не вистежила біла влада Південної Африки. Він змушений жити у підпіллі, що кілька днів змінювати місце проживання, перебиваючись по конспіративних квартирах у прихильних до визвольного руху громадян, розносити ночами листівки із закликом до опору і раз-по-раз озиратися, шукаючи очима поліцію у цивільному. Вельми детально описано побут підпілля і передано напругу, з якою доводиться миритися його членам.
Другий твір.
Комівояжер Едгар Стоупс застрягає в провінційному містечку зі зламаною машиною, адже лагодити її нікому – всі готуються до молебню на прихід дощу. Він, нащадок англійців, з відразою ставиться до місцевих бурів-африканерів, збірним образом котрих є Ханнес Меулен – молодик, який без конкуренції проходить до Парламенту. Колись через жорстокість Меулена помер брат Шилінга Муріле – чорношкірого служника, який, відсидівши вісім років у в’язниці, хоче нарешті поквитатися з кривдником. Вождя ж його племені, який плазує перед владою, ця ж влада понизила до звання старости, і тепер сестра вже колишнього вождя закликає народ дати відсіч зазіханням білих на їхню родову землю. Багато різних людей опинилися тут водночас і їхні долі нерозривно сплелися.
Підсумок.
До цього я вже читав повість Алекса Ла Гуми і, якщо описати враження від усіх трьох… Цей автор просто якісно відрізняється від інших африканських письменників. Ясна річ, якщо його видавали в СРСР, значить, його твори мали відповідний ідеологічний відтінок: він писав про те, як африканці наближаються до повалення західної диктатури. Але ж, тут хоч і є ідеалізовані промови, йому вдалося написати те, що не тхне відвертою пропагандою. Кожному твору перш за все надано оригінальний сюжет, а вже потім йдеться про боротьбу і бла-бла-бла. І манера письма у автора нагадує стиль прогресивного, вибачте, капіталістичного письменника. Скажімо, події у «Часі сорокопуда» зображуються з точки зору кількох персонажів і у всіх свої гріхи, і якщо ти чорний, то це не робить тебе автоматично героєм. Якби когось і варто було зараз перевидати, то саме Ла Гуму.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Алекс Ла Гума. Блукання вночі. Уїлсон Катійо. Син рідної землі: Ла Гумі вдалося неймовірно влучно описати вуличне життя – злочинців, жебраків, голод, пиятику, свавілля поліції, страхи простого люду.
Нельсон Мандела. Довгий шлях до свободи: Нельсон Мандела майже все життя прожив у країні, де значення мав тільки погляд білої людини і її думка. На щастя, доживав він свій вік уже в країні, про яку мріяв.
Б’янка Мараїс. Мугикай, якщо не знаєш слів: Донька чорношкірої Б’юті зникає під час протестів. І хтось вбиває батьків дев’ятирічної білої дівчинки на ім’я Робін. Звісно, доля зводить їх разом, щоб показати, що раса не має значення.

Немає коментарів:

Дописати коментар