Dropdown Menu

четвер, 13 січня 2022 р.

Самір Амін. Статті. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Самір Амін (Samir Amin)
Країна походження: Єгипет
Назва оригіналу: World Poverty, Pauperization and Capital Accumulation; Economic Globalism and Political Universalism: Conflicting Issues?; L’eurocentrisme: Critique d’une idéologie; Accumulation on a Global Scale and Imperialist Rent; For a Strategy of Transition
Мова оригіналу: англійська, французька
Рік видання: 2003; 2000; 1988; 1978; 1976
Рік перекладу: 2009; 2013; 2013; 2013; 2015
Перекладач: Артем Чередніченко, Альона Ляшева, Анна Веремчук, Роксолана Машкова
Видавництво: Вперед, Спільне
 
«Бідність, зубожіння та нагромадження капіталу в світі». Амір говорить про недоліки сучасної економічної системи. Поки в розвинених країнах високотехнологічне сільське господарство дозволило знизити ціни на продукти, селяни з бідних країн (а це – половина населення Землі) повинні вдовольнятися неефективними методами ведення господарства. Водночас у містах зростає кількість так званих «народних мас» (по простому – нижчого класу), не в останню чергу через наплив селян. І це зростання міського населення відстає від темпів економічного зростання. Схоже, нам усім буде гаплик.
«Економічна глобалізація та політичний універсалізм: чи суперечать вони одне одному?» Той рівень економічної теорії, який я ніколи не любив, бо це не для мого розуму. Суть така: поняття ринку – суто теоретичне, а насправді все вирішує політика. А народ дурять. Чи якось так.
«Евроцентризм. Критика однієї ідеолоґії». Цю статтю я не дочитав, як і попередню. Самір Амін першим ввів термін «євроцентризм» (дивно, що до 1980-х до цього ніхто не додумався). Це поняття, звісно ж, має негативне забарвлення. На початку статті він критикує капіталізм з точки зору марксизму. Тільки, по-перше, марксизм так і не втілився у щось, що можна помацати. А по-друге, скільки ще можна доїти філософію, якій уже півтора сторіччя? Невже за цей час світ не змінився настільки, що не знайшлося нічого релевантнішого?
«Накопичення у глобальному масштабі та імперіалістична рента». Знову про те, який марксизм хороший. А як на мене, це імпотентна теорія.
«Щодо стратеґії переходу». Автор пояснює радянську економічну модель. Я в тонкощах не розбираюся, але в загальних рисах ніби щось таке і було. Шкода, що Амін не згадав, якою ціною був досягнутий «успіх», і не передбачив у 1976 році, що Союзу залишилося недовго жити.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Немає коментарів:

Дописати коментар