Dropdown Menu

четвер, 25 листопада 2021 р.

Юсуф Аль-Куаїд. Війна на землі єгипетській. Відгук

Юсуф Аль-Куаїд. Війна на землі єгипетській. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Юсуф Аль-Куаїд (يوسف القعيد)
Країна походження: Єгипет
Назва оригіналу: الحرب في بر مصر
Мова оригіналу: арабська
Рік видання: 1978
Рік перекладу: 1983
Перекладач: Андрій Рильський, Валерія Кирпиченко
Видавництво: Дніпро
 
Сільському старості приходить телеграма: сина призивають в армію. А час нелегкий – триває війна з Ізраїлем. Хоч син цей аж п’ятий за ліком, йому не світить відстрочка, а сам староста божиться, що за інших обставин сам би відправив його захищати Батьківщину, та все ж він знаходить причини, чому той має лишитися. І от староста звертається до рішали, який пропонує, щоб замість сина за підробними документами пішов служити хтось інший, і вибір падає на сина сторожа, у якого просто немає інших перспектив.
В книгу також втулили коротке оповідання «Журба моя, Абу Заабаль». Ізраїль скидає бомбу на єгипетський завод, гине сімдесят цивільних. Кожен громадянин оплакує їх по-своєму, кожного ця війна вже зачепила по-своєму.
Аль-Куаїду не пощастило жити в такий гіркий момент в історії Єгипту. Щойно завершилася Друга світова, а на порозі утворилася держава, яка для усього арабського світу як скалка в одному місці, а особливо для її сусідів. За пару десятиліть Єгипет провів з Ізраїлем кілька війн і, на жаль, не дуже успішних. Смуток невдач відчувається в оповіданні, а в романі показано, що ворог так само може бути в тилу, серед своїх.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Ізідор Окпевхо. Останній обов’язок: Триває громадянська війна між народами ігабо і самба. Мукоро Ошевіре арештовують за сприянню заколотникам. Його дружина Аку змушена покладатися на допомогу корисливого вождя Тодже.
Пепетела. Майомбе. Муана Пуо: Під час визвольної боротьби в ангольському прикордонні сформовують новий партизанський загін. Майомбе – це передусім ліс, тобто місце, де багато часу проводиш наодинці зі своїми думками.
Тахар бен Джеллун. Спалах. Заворушення в арабських країнах: Автор ще не знав, що ті самі Ємен, Лівія чи Сирія, свободолюбні настрої яких він так звеличував, через десять років потому досі перебуватимуть у стані громадянської війни.

Немає коментарів:

Дописати коментар