Dropdown Menu

субота, 29 грудня 2018 р.

Підсумки книжкового виклику на 2018

Книжкова полиця

Настав час підбивати підсумки книжкового виклику, який я оголосив собі рік тому.
До прочитання було заплановано 63 твори, 16 з яких не вдалося прочитати: три з них було із серії про Дюну (на п'ятій книзі я зрозумів, що там забагато політики, як на мене); ще дві я не знайшов у мережі безкоштовно, без реєстрації і смс (до придбання на Амазоні я не дійшов); і одинадцять книг я просто не встигнув прочитати.
Я сподівався отримати цього року більше різноманіття, і я його отримав. Я подужав 47 творів  це на один менше, ніж минулого року. З них три отримали оцінку 9 з 10, в той час як минулого року тільки «Справа Чарльза Декстера Ворда» заслужила таку честь.
Отже, без зайвих слів – книги, які варто було прочитати цього року:

1. Пітер Екройд. Лондон: Біографія
Взірець історичного нонфікшена. Після того як я прочитав цю книгу, мені захотілося, щоб була така ж книга про Київ. Це найбільш повна історія-біографія міста, яку можна уявити, вона роповідає про все  від фортеці римлян до першого мегаполіса на планеті. І це не короткий нарис  книга доволі солідного обсягу, тому тут згадані найменші подробиці характеру Лондона, який, до речі, неможливо пояснити, проте можна спробувати його пізнати. Звісно, ця книга в цьому допоможе.

Книга, яка розповідає спочатку про дивних сусідів, а потім  про расову несправедливість, насправді присвячена вихованню людяності у дітей. Вдівець Аттикус Фінч виховує своїх дітей в умовах сегрегації на Півдні. Попри все, він залишається стояти монолітом, всіляко намагаючись навчити дітей, що життя – це не завжди склянка лимонаду.

3. Маргарет Мітчелл. Звіяні вітром
Скарлет О'Гара  вередлива і самовпевнена дівчина, яка потрапила у вир війни, що руйнує весь її світ. Їй доводиться переживати всі труднощі Громадянської війни і небезпеки періоду Реконструкції. На перший погляд, тяжке життя змінило Скарлетт, але чи так це насправді?

Несправедливо засуджений Енді Дюфрейн відбуває довічне ув’язнення, намагаючись за ґратами залишитися таким же, яким був по іншу сторону. Він мріє відкрити готель в Мексиці, але не вважає, що стіни камери завадять втілити цю мрію.

5. Френк Герберт. Дюна
Імператор відправляє родину Атрейдесів правити на планеті Арракіс, вкритій пустелями. Попередні правители планети вже спланували напад на князівську родину, яка може розраховувати тільки на прихильність мешканців пустелі.

6. Говард Філіпс Лавкрафт. Морок над Інсмутом
Поєднання моторошного і динамічного  мешканці міста, яке має не менш відразливе обличчя, ніж у них, переслідують прибульця.
7. Джордж Орвелл. 1984
В тоталітарній супердержаві Океанії життя кожного громадянина знаходиться під контролем. Якщо ти не згоден з її політикою, це легко виправити.
8. Говард Філіпс Лавкрафт. Потвора на порозі
Після одруження Едвард Дербі стає іншою людиною. Мабуть, до цього причетний його покійний тесть, який хотів досягнути вічного життя.
9. Конні Вілліс. Не кажучи про пса
Легка і кумедна книга про мандрівника у часі, якого відправили у вікторіанську Англію на відпочинок, але він гадки не має, що йому робити.
10. Вінстон Грум. Форрест Гамп
Книга ставить під питання, хто є дійсно ідіотом  розумово відстала людина чи ті, хто вважають себе розумнішими за неї. Відповідь не завжди очевидна.
11. Френк Герберт. Бог-імператор Дюни
Галактичною імперією править піщаний черв, який приніс довгоочікуваний мир і став живим богом.
12. Конні Вілліс. Пожежна варта
Як завжди, герой опиняється під тиском, цього разу рятуючи собор Святого Павла під час Другої світової.
13. Джером Девід Селінджер. Ловець у житі
Невпевнений у собі інфантильний юнак називає весь світ фальшивками і не знає, чого хоче.

Немає коментарів:

Дописати коментар