Dropdown Menu

пʼятниця, 14 грудня 2018 р.

Орсон Скотт Кард. Ендер у вигнанні. Відгук

Орсон Скотт Кард. Ендер у вигнанні. Відгук

«Суддя, кат, генерал, бог. Ось на кого я навчався. Я мав чудових вчителів і не розчарував їх. Тепер я переглядаю вакансії в мережі і не можу знайти жодної, яка відповідала б моїй кваліфікації. Жодне плем’я не шукає вождя, жодне село не шукає короля, жодна релігія не шукає воїна-проповідника»

З такими думками Ендер вже рік сидить на космічній станції, очікуючи повернення на Землю. Після переможної війни з жучарами миру на планеті настав кінець і всі країни почали змагатися за право використати Ендера для досягнення панування. Заради блага Ендера, його призначають губернатором першої позаземної колонії, яка знаходиться за два роки льоту і за десятки світлових років від його дому.

«Перш за все ми ссавці і лише потім – люди, і якщо ми забудемо про тварину всередині, то все, що робить нас людьми, буде подолане голодним звіром»

Ендера не полишає думка, що він винен у винищенні розумного виду прибульців, попри те, що він розуміє, що таке звинувачення нелогічне. Він не знав, що справді знищує світи жучар, гадаючи, що це просто комп’ютерна симуляція. Він довго і наполегливо вивчає все, що відомо про його колишніх суперників, намагаючись зрозуміти, чому вони дозволили йому себе знищити.

«Але десь глибоко в голові його гризло питання: "Я такий же, як Пітер? Я використовую інших в своїх цілях?"»

В пошуках кращого життя в нову колонію летить Дорабелла Тоскано зі своєю донькою Алессандрою. Вона робить все можливе, щоб заручитися підтримкою капітана корабля і водночас зблизити Алессандру з Ендером, з яким у капітана розпочинається неоголошена боротьба за владу над колонією, в яку вони ще не прилетіли. Але Ендер, як ви вже знаєте, другий (а може, третій) найкращий стратег у світі – і точно не після Дорабелли – тому здатен, як завжди, виправити ситуацію на свою користь.
Цей роман, як виявилося, створений з попередньо опублікованих оповідань, тому розповіді виглядають розрізнено, а політ в колонію займає лише частину книги. Якщо відкинути сюжетну лінію родини Тоскано і боротьбу за владу над колонією, найбільше уваги приділено стосункам Ендера з жучарами. Так, він знищив їх, але також він став їхнім найбільшим прихильником. На його думку, щоб перемогти когось, потрібно їх пізнати, але пізнавши їх, неможливо їх не полюбити. Саме тому ця втрата так сильно вдарила по Ендеру.
Зрештою йому вдається усвідомити задум жучар. На новій планеті вони залишили для нього послання, яке він мусив побачити тоді, коли прилетить сюди через багато років після їхнього зникнення. Зрозумівши їх, він отримує змогу виправити свою помилку і знову вирушає у подорож.

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Орсон Скотт Кард. Війна подарунків: На навчання в Бойову школу забирають Зека Морґана. Йому, як й іншим учням, заборонено проводити будь-які релігійні обряди, але він згоден терпіти, поки не помічає невинне святкове привітання серед хлопців.
Орсон Скотт Кард. Гра Ендера: Людству двічі вдається перемогти інопланетну расу жучар. Міжнародний космічний флот готує армію, яка назавжди покінчить із загарбниками. Можливо, один з учнів – Ендер Віґґін – є останньою надією людства
Орсон Скотт Кард. Перші зустрічі у всесвіті Ендера: Це збірка коротких оповідань, до якої входять чотири розповіді – «Польський хлопчик», «Бич для викладачки», «Гра Ендера» і «Радник з інвестицій».

Немає коментарів:

Дописати коментар