Dropdown Menu

четвер, 6 грудня 2018 р.

Орсон Скотт Кард. Гра Ендера. Відгук

Орсон Скотт Кард. Гра Ендера. Відгук
Автор ілюстрації - Рене Маккенн

Попри війни і голод, ми почуваємося у відносній безпеці на нашій планеті, вважаючи себе її володарями. Нас захищає чорна глибина космосу, в якій ми фактично розчинені. Яка вірогідність того, що десь існує позаземна цивілізація, могутніша за нашу? Яка вірогідність, що вона натрапить на Сонячну систему? І яка вірогідність, що вона захоче зробити Землю своєю колонією?
В не такому далекому майбутньому людству двічі вдається перемогти жучар – інопланетну расу, яка будовою свого тіла і поведінкою нагадує комах. Ніхто не чекає третього вторгнення, натомість Міжнародний космічний флот готує армію, яка назавжди покінчить із загарбниками. Як виявилося, найкращими стратегами є діти. Одного з них – шестирічного Ендера Віґґіна забирають на навчання в Бойову школу. Її директор Хайрам Графф переконаний, що Ендер – остання надія людства.

«– Ми зробимо з нього найкращого військового командира в історії.
– А потім звалимо долю світу на його плечі. Заради його ж блага, сподіваюся, що це не він. Чесно.
– Веселіше! Може, жучари вб’ють нас всіх ще до того, як він завершить навчання.
Графф посміхнувся.
– Ти правий. Мені вже краще»

Ендер, можливо, найкмітливіший хлопчик у світі, але навчання проходить нелегко. В школі влаштовуються невеликі битви в невагомості, призначені для розвитку стратегічного мислення в учнів. Ендер з легкістю виграє свою першу битву, але завдання щоразу стають дедалі складнішими і правила спеціально порушують проти нього, щоб довести його до межі своїх можливостей.

«Ми навчаємо своїх командирів саме так, тому що саме це їм необхідно – потрібно, щоб вони мислили певним чином. Не можна, щоб їх відволікало багато інших речей, тому ми їх ізолюємо. І тебе. Тримаємо тебе окремо. Але так легко, коли ти ні з ким не бачишся, коли ти не бачиш самої Землі, коли ти живеш між металевими стінами, які захищають тебе від холоднечі космосу, так легко забути, чому Земля варта порятунку. Чому людський світ може вартувати ціни, яку ти платиш»

Ендер стає чудовим командиром, але страждає від самотності. Він вже кілька років не бачить родини і друзів у нього теж немає, оскільки з першого ж дня в школі його відокремлюють від інших, зосереджуючи увагу на тому, що він особливий. Втративши все, крім свого обов'язку врятувати людство, він присвячує цій меті своє життя.

«Навіть попри те, що він був вільним, він не знав, чим ще зайнятися»

Ендер завжди був знаряддям у чужих руках. Його народили, незважаючи на незаконність мати третю дитину – і народили саме у сподіванні, що він стане рятівником. Полковник Графф виявився вправним лялькарем. Колись він вивіз батька Ендера з Польщі в США, дозволив народження третьої дитини, а потім відібрав її і керував Ендером невидимими нитками. Бажання Ендера ніколи не мали жодного значення. Ним скористалися у чужих інтересах і схоже, він ніколи не навчиться прислухатися до своїх.

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Орсон Скотт Кард. Перші зустрічі у всесвіті Ендера: Це збірка коротких оповідань, до якої входять чотири розповіді – «Польський хлопчик», «Бич для викладачки», «Гра Ендера» і «Радник з інвестицій».
Айзек Азімов. Сталеві печери: Слідчий з Нью-Йорка майбутнього Елайджа «Лайдж» Бейлі призначений розслідувати вбивство доктора Сартона – позаземця, який популяризував на Землі збільшення чисельності роботів і їхнього ширшого використання.
Нік Каттер. Глибина: Всі персонажі, які опинилися на підводній станції, поступово і безповоротно божеволіють. І, що найважливіше, спасіння серед реальності немає. Залишається лише порівняне спасіння у самому божевіллі.

Немає коментарів:

Дописати коментар