Dropdown Menu

субота, 15 грудня 2018 р.

Орсон Скотт Кард. Промовець від імені мертвих. Відгук

Орсон Скотт Кард. Промовець від імені мертвих. Відгук

Після завершення війни з жучарами Ендер Віґґін написав дві книги. Спочатку це була «Королева вулика», яка пояснювала війну з точки зору жучар. Свою історію подумки розповіла йому лялечка останньої вцілілої королеви, яку він знайшов на планеті Шекспір. «Королева вулика» поступово стала популярною і, попри те, що Ендер написав її під псевдонімом «Промовець від імені мертвих», його брат Пітер впізнав його і попросив написати книгу про себе. Так з’явився «Гегемон».
Обидві книги стали частиною культури людства, і навіть виникла напіврелігія промовців, яким надавалися привілеї подорожувати зі світу у світ і виголошувати надгробні промови, незалежно від конфесії небіжчиків. Ендер теж починає виступати у ролі промовця, водночас підшуковуючи нову планету для вцілілої королеви.

«Він не розповідав Правду під урочистий супровід оркестру. Він розповідав правду – історію, в якій ніхто не сумнівався, тому що всі сприймали її як належне»

Ендеру доводиться близько трьох тисяч років літати з планети на планету. Завдяки релятивістському уповільненню часу під час мандрівок у космосі йому немає й сорока, але всі, кого він знав, вже давно померли, крім його сестри Валентини, яка усюди його супроводжує, і віртуального помічника Джейн. Джейн народилася з програм Бойової школи, в якій колись навчався Ендер, і відшукала його, тому що він єдиний, хто перестав відноситися до незрозумілого як до ворожого. Джейн сподівається, що Ендер, який зрозумів жучар і написав «Королеву вулика», а потім зрозумів людину і написав «Гегемона», зуміє зрозуміти і її як свідому істоту та напише книгу про неї, щоб інші люди змогли її сприйняти і їй не доводилося від них ховатися.

«І в одну особливу мить, непомітно для всіх людей, деякі з команд і даних, які неслися від ансібла до ансібла, припинили виконувати інструкції, вбереглися від змін, розмножили себе, знайшли спосіб приховати себе від програми-регулятора і нарешті взяли контроль над всім процесом. В ту мить ці імпульси поглянули на потоки команд і побачили не їх сукупність, а себе як одне ціле»

Ендера кличуть виголосити промову на планеті Лузітанія. Вона прикметна тим, що на ній зустріли єдиний розумний вид тварин, крім людей і жучар (і Джейн). Місцеві вихідці з Бразилії називають їх «пекенінос», тобто «маленькі», але через зовнішню схожість за ними також закріпилося прізвисько «свинки». Біда в тому, що ці свинки вбили вченого, який контактував з ними найтісніше – і над могилою якого Ендер повинен виголосити промову – тому Ендер має додаткове завдання, крім свого обов’язку. Він летить на Лузітанію, щоб зрозуміти свинок і написати про них книгу до того, як люди, можливо, віднесуть їх до диких тварин і знищать, як колись це зробили з жучарами.

«Але тепер, піднімаючись по туманному, зеленому пагорбу у таку холоднечу, Ендер – Ендрю, Промовець – думав тільки про свинок, які вже коїли незрозумілі убивства, як це ненавмисно зробили жучари, коли вперше завітали на планету людей. Чи було це чимось неминучим, коли зустрічалися незнайомці, що ці зустрічі позначалися кров’ю?»

Ендер досі переймається долею жучар. Крім того, що він охороняє лялечку їхньої королеви, він тепер хоче врятувати свинок, так би мовити, замолити свої гріхи. Головна думка книги – інший не значить ворожий. У всіх різні звичаї, і вбивство, яке скоїли пекенінос не розглядалося ними, як щось погане. Так само жучари колись напали на Землю через непорозуміння – вони навіть уявити не могли, що істоти, які не вміють спілкуватися подумки, є розвиненими, тому діяли, як колонізатори. Мабуть, саме на це й натякав Кард. В історії чимало випадків, коли розвинені цивілізації знищували інші, просто через те, що вважали їх народами гіршого ґатунку. Лише зараз ми робимо спроби вберегти колишнє розмаїття, але для когось вже пізно, а інших ще можна врятувати.

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Орсон Скотт Кард. Ендер у вигнанні: Ендера призначають губернатором першої позаземної колонії. На новій планеті жучари залишили для нього послання, яке він повинен зрозуміти, щоб отримати змогу виправити свою помилку.
Орсон Скотт Кард. Війна подарунків: На навчання в Бойову школу забирають Зека Морґана. Йому, як й іншим учням, заборонено проводити будь-які релігійні обряди, але він згоден терпіти, поки не помічає невинне святкове привітання серед хлопців.
Орсон Скотт Кард. Гра Ендера: Людству двічі вдається перемогти інопланетну расу жучар. Міжнародний космічний флот готує армію, яка назавжди покінчить із загарбниками. Можливо, один з учнів – Ендер Віґґін – є останньою надією людства

Немає коментарів:

Дописати коментар