Dropdown Menu

пʼятниця, 1 червня 2018 р.

Стівен Кінг. Рита Гейворт і втеча з Шоушенку. Відгук

Стівен Кінг. Рита Гейворт і втеча з Шоушенку. Відгук

Я знову повертаюсь до Стівена Кінга. Поки що я не заразився якоюсь невідомою науці кінгомалярією і не планую перечитувати всі його книги, проте вкотре залишаються тільки приємні враження після нього. Мабуть, гарні історії пише.
У в'язниці Шоушенк доля зводить Реда і Енді. Ред, від імені якого ведеться оповідання, застрахував життя своєї дружини, щоби потім підлаштувати нібито нещасний випадок, але йому не вдалося обдурити закон і він опинився за ґратами.

«Врешті-решт я наситився ненавистю – і зробив те, що зробив. Якби в мене був другий шанс, я б ніколи більше цього не зробив, але я не впевнений, що це означає, що мене тут перевиховали»

Енді Дюфрейн, як він сам запевняє, був несправедливо засуджений за вбивство своєї дружини і її коханця. Попри відсутність ґрунтовних доказів, суд присяжних визнав його винним і йому присудили два довічних ув’язнення. Присяжні, можливо, стали б на сторону Енді і повірили б йому, якби не його звичка тримати себе холоднокровно, навіть коли він говорив про вбивство.

«Про те, що його тішило, він завжди ділився по крихті. Те, що його гнітило, він ховав від інших всередині себе»

Ред має деякі привілеї і може пронести до в’язниці майже все, тому Енді просить у Реда геологічний молоток, бо на свободі був геологом-аматором і хоче, щоб хоча б щось нагадувало йому про попереднє життя. Потім Ред дістає для Енді плакати із зображенням акторки Рити Гейворт та інших секс-символів того часу, якими той прикрашає свою камеру.

«Спочатку ти ненавидиш ті чотири стіни, потім вчишся терпіти їх, тоді ти примиряєшся з ними... а згодом, коли твоє тіло, твій розум і твоя душа пристосовуються до життя під мікроскопом, ти починаєш їх любити»

З часом Енді сам починає отримувати деякі привілеї – відсутність співкамерників, захист від ґвалтівників, робоче місце в бібліотеці. Все починається з того, що Енді радить Байрону Гедлі, одному з охоронців, як законно ухилятися від податків. Згодом Енді вже керує рахунками майже всіх працівників в’язниці і наглядає за корупційними схемами керівника в’язниці.

«Дивовижно, як багацько людей пам’ятає його саме таким, і дивовижно, як багацько їх було в тій робочій бригаді, коли Енді Дюфрейн не спасував перед Байроном Гедлі. Мені здавалося, нас було дев’ять чи десять, та до 1955-ого нас, мабуть, назбиралося зо дві сотні, може й більше... якщо вірити всьому, що чуєш»

Та одного дня він дізнається про в’язня, який вихвалявся вбивством «дружини якогось адвоката і її коханця», які відповідають опису жертв, несправедливо приписаних Енді. Як йому виправдати себе, якщо керівник в’язниці не має бажання його відпускати? Чи вдасться Енді нарешті знову вдихнути чисте повітря свободи?
Енді Дюфрейн 28 років був замкнений у неволі. І впродовж цього тривалого терміну ніхто навіть не підозрював, скільки таємниць він приховує. Лише з Редом, з яким він зблизився найбільше, він поділився дещицею своїх думок, здогадів і сподівань, та й Ред не зміг пізнати Енді до кінця. Мабуть, саме закритість Енді відштовхнула від нього його дружину. Напевне його ж закритість завадила присяжним побачити правду там, де вона була. Однак ті ж 28 років він приховував від усіх те, як сильно він хоче знову опинитися на волі. Кінгу, здається, вдалося залишитися послідовним у створенні такого непростого характеру. Його герой чекає, намагаючись за ґратами залишитися таким же, яким був по іншу сторону, і без надії сподівається.

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Стівен Кінг. Зелена миля: Джон Коффі виступає в ролі Месії, страждаючи за тих, хто його оточує, забираючи у них їхній біль. І, як і дві тисячі років тому, він належно оцінений невеличкою групою і зневажається всіма іншими.
Денієл Кіз. Множинна особистість Біллі Мілліґана: 26-річного Біллі Мілліґана підозрюють у серії викрадень, пограбувань і зґвалтувань, але під час затримання він поводиться, наче зляканий хлопчик, який не розуміє, що відбувається.
Бен Вінтерс. Підземні авіалінії: Раб-втікач на ім’я Віктор примусово завербований федеральним урядом і змушений ловити таких же втікачів в обмін на те, що його самого не повернуть назад до власників.

Немає коментарів:

Дописати коментар