Dropdown Menu

субота, 15 грудня 2018 р.

Конні Вілліс. Пожежна варта. Відгук

Конні Вілліс. Пожежна варта. Відгук

З цього оповідання розпочалася історія оксфордських істориків, які мандрують у часі. Бартолом’ю навчається на історичному факультеті і готується до, скажімо так, виробничої практики – зустрічі зі Святим Павлом. За два дні до початку практики його сповіщають, що натомість він працюватиме пожежником у соборі Святого Павла під час Лондонського бліцкригу. В умовах цейтноту він заганяє всю необхідну інформацію глибоко в пам’ять і вирушає в мандрівку, сподіваючись на краще.

«Тепер, коли минув початковий шок від перебування тут, я розумію, що на історичному факультеті забули мені сказати, що саме я повинен робити у ці три з лишком місяці практики»

Робота в пожежній бригаді надскладна. Напружені місяці на службі даються взнаки. Бартолом’ю стає ходячим мерцем – не зомбі, але працює ніби на автопілоті, часто не усвідомлюючи, що коїться навколо нього. Щовечора і до світанку потрібно чекати ворожих літаків, які в будь-яку мить можуть скинути снаряд на собор. Як відомо, він на диво вцілів протягом усієї війни, тому якщо Бартолом’ю припуститься помилки, це порушить просторово-часовий континуум.

«І Енола, і кіт, і будь-хто з них – всі вони загубилися тут на безкінечних сходах і в закутках часу. Вони вмерли ще сто років тому, і їх годі рятувати. Як і минуле. Безперечно, історичний факультет відправив мене аж сюди, щоб я засвоїв цей урок. Що ж, гаразд, я засвоїв. Тепер можна додому?»

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Конні Вілліс. Вимкнути світло / Відбій тривоги: Поллі вивчає реакцію жителів на Лондонський бліцкриг; Ейлін доглядає за евакуйованими дітьми; Майк спостерігає за евакуацією з Дюнкерка. Троє студентів з 2060-ого року опиняються у 1940-ому.
Джек Мак-Девітт. Мандрівники у часі не вмирають: Одного дня зникає науковець Майкл Шелборн. Його син Едріен знаходить батькові пристрої для мандрівок у часі. Тепер він знає, де шукати свого батька. Але не знає, коли.
Герберт Джордж Уеллс. Війна світів: З Марса на Землю прибувають циліндричні капсули. Істотам, які в них ховаються, судилося за лічені дні здолати організований опір і повернути навтікача уряд Британської імперії.

Немає коментарів:

Дописати коментар