Dropdown Menu

неділя, 30 грудня 2018 р.

Орсон Скотт Кард. Ксеноцид. Відгук

Орсон Скотт Кард. Ксеноцид. Відгук

Лузітанія, на якій оселився Ендер, стає тією планетою, на якій можуть співіснувати три раси розумних істот – люди, свиноподібні пекенінос і комахоподібні форміки (політкоректна назва жучар). Однак Лузітанія також є домом для десколади – вірусу, який вбиває людей, але необхідний для пекенінос для продовження їхнього життєвого циклу.

«Починаючи з раннього дитинства, вони обманюють себе, вважаючи, ніби розуміють цей світ, тоді як насправді вони сповнені примітивних припущень і упереджень. З роками їхній словниковий запас стає більш вишуканим, що дозволяє їм виражати своє безглузде, хибне знання і примушувати інших приймати їхні упередження за правду, але все зводиться до одного й того ж. Кожна окрема людина залишається дурнем»

Інші світи настільки бояться десколади, що направляють космічний флот з метою знищити планету і всіх її мешканців. Попри те, що це означає другий ксеноцид, інстинкт самозбереження знову переважає над бажанням зберегти єдиних відомих розвинених прибульців.

«Мудрий – не той, хто не робить помилок. Мудрий – той, хто виправляє свої помилки, щойно їх помічає»

Ендер та інші мешканці Лузітанії стикаються одразу з кількома проблемами – як перемогти вірус; як співіснувати з іншими расами, стосунки з якими з наближенням флоту напружуються; як врятувати Джейн, яка живе в комп’ютерній мережі; і як подорожувати швидше за світло, щоб врятуватися від космічного флоту. Вирішення кожної наступної проблеми здається більш неможливим, ніж вирішення попередньої.

«Багато дивних речей є можливими. Ми не можемо їх уявити. Вони здаються дуже дурними і дивними, ті речі, які спадають тобі на думку. Ти нас дуже втомлюєш своїми роздумами про дурні уявні, неможливі речі»

В книзі постає питання справедливості – що дозволено зробити заради виживання? Простіше все зводиться до питання «ми або вони». Це саме питання людство ставило перед собою, коли на Землю вторглися форміки. Тепер на сотні світів знають, що на маленькій планеті за десятки світлових років від них живе невидимий вірус, який теоретично може знищити їх всіх. Чи повірите ви, що мільярди людей задумаються про долю нещасних тубільців, які нічого не можуть вдіяти проти космольотів?

«Як мені відрізнити хороших людей від поганих, якщо погані люди завжди можуть переконати себе, що вони намагаються зробити гарну справу, навіть якщо вони роблять щось жахливе?»

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Орсон Скотт Кард. Промовець від імені мертвих: Ендер досі переймається долею жучар. Крім того, що він охороняє лялечку їхньої королеви, тепер він хоче врятувати свинок, так би мовити, замолити свої гріхи. Головна думка книги – інший не значить ворожий.
Орсон Скотт Кард. Ендер у вигнанні: Ендера призначають губернатором першої позаземної колонії. На новій планеті жучари залишили для нього послання, яке він повинен зрозуміти, щоб отримати змогу виправити свою помилку.
Орсон Скотт Кард. Війна подарунків: На навчання в Бойову школу забирають Зека Морґана. Йому, як й іншим учням, заборонено проводити будь-які релігійні обряди, але він згоден терпіти, поки не помічає невинне святкове привітання серед хлопців.

Немає коментарів:

Дописати коментар