Dropdown Menu

вівторок, 17 липня 2018 р.

Френк Герберт. Дюна. Відгук

Френк Герберт. Дюна. Відгук
Обкладинка від КСД, автор ілюстрації - Сем Уебер

Поки я читав «Дюну», мене не полишало відчуття, що Френк Герберт створив всесвіт, який можна порівняти хіба що з тим, який створив Толкін. Епос, легенди, історія, письмові джерела, мова і звичаї. Глобальні і найменші подробиці. Разом з тим, дещо відрізняє «Дюну» від творів інших авторів – комплексна мотивація героїв, про яку я розповім згодом.

«Велич не є чимось постійним. Це завжди нестабільна величина»

Через тисячі років від нашого часу у світі панує міжгалактична імперія. Її імператор відчуває, що один з його феодалів, князь Лето Атрейдес з планети Каладан стає дедалі могутнішим і невдовзі може зазіхнути на його трон, тому він віддає князю у підпорядкування непривітну планету Арракіс, яка до цього належала заклятим ворогам дому Атрейдесів – дому Гарконненів.

«На Каладані не було необхідності будувати матеріальний рай або рай думок – ми бачили його втіленим всюди навколо нас»

Лето чудово розуміє, що заслання на планету – це пастка, проте визнання цього факту – перший крок до нейтралізації небезпеки. Арракіс – безжальна планета для чужинців, де немає морів і тільки пустелі тягнуться до небокраю. Попри катастрофічну нестачу води на планеті, вона цінна тим, що з пісків її пустель видобувають меланж – прянощі неймовірної вартості і настільки ж неймовірних застосувань. Полу Атрейдесу, сину Лето, наприклад, меланж дозволяє зазирати у майбутнє і бачити нескінченність можливих наслідків одночасно.

«Здавалося, що він ніби подорожував хвилею часу, то на її підошві, то на гребні, і скрізь навколо нього інші хвилі підіймалися і опускалися, відкриваючи, а потім приховуючи, те, що вони несли на своїй поверхні»

Крім Великих домів, на політику імперії впливають й інші фракції, і всім необхідні коштовні прянощі. Матріархальний орден Бене Джессерит має на меті виведення супер-людини шляхом зведення протягом багатьох поколінь своїх членів з носіями найкращих генів. Меланж їм потрібен для розширення меж свідомості і використання набутих знань усіх попередніх поколінь, тобто користування спільною свідомістю адептів Бене Джессерит – тих, хто живе, і тих, хто помер.

«Пол зазначив нещирість у голосі його співрозмовника за столом і побачив, що його мати слідкує за розмовою з проникливістю, притаманній адепту Бене Джессерит»

Космічна Гільдія займається перевезенням прянощів. Єдиними, хто здатен керувати їхніми космічними кораблями, є навігатори Гільдії, які під дією меланжу передбачають безпечний маршрут через космічний простір. І є також мільярди простих підданих імперії, залежних від меланжу як від наркотику, без якого вони помруть. Тож хто контролює прянощі, той контролює світ. І так виходить, що меланж видобувають тільки фримени – невибагливі жителі пустель Арракіса, в яких свої прагнення, але немає каталізатора, який збурив би їхній повільний, рівномірний поступ.

«Фримени були неперевершеними у тій якості, яку древні люди називали "Spannungsbogen", тобто самоконтрольована затримка між прагненням до предмета і простяганням руки, щоб схопити цей предмет»

Гарконнени залишають по собі багато пасток, а згодом за допомогою імператора нападають на Арракіс і вбивають князя Лето. Його син Пол і дружина Джессіка рятуються у пустелі, де їм доводиться здобувати прихильність фрименів і розпочати багаторічний шлях до повернення трону.

«Пол відчув, що все його минуле, все пережите до цієї ночі стало піском, який вирує всередині пісочного годинника»

Цікавинка цього всесвіту – роль, яку відіграє в ній сила інтелекту. Здолавши повсталі машини, людство свого часу відмовилося від високих технологій, і тепер покладається на ментатів – спеціально навчених людей з надзвичайною здібністю до аналізу, буквально ходячих комп’ютерів. До того ж, в романі можна помітити відмінності між можливостями аналізувати у різних людей, але багато з них мають достатньо розвинений інтелект, щоби побачити обман, прихований в обмані, або й обмани на порядок вище. А Пол, який – особливо за допомогою меланжу – здатен на прекогнітивне бачення, розглядається як потенційний месія для фрименів з одного боку і для Бене Джессерит – з іншого.

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Айзек Азімов. Сталеві печери: Слідчий з Нью-Йорка майбутнього Елайджа «Лайдж» Бейлі призначений розслідувати вбивство доктора Сартона – позаземця, який популяризував на Землі збільшення чисельності роботів і їхнього ширшого використання.
Айзек Азімов. Роботи світанку: Світи позаземців у роздумах, чи дозволити численним як сарана землянам освоювати космос: саме від Бейлі залежить, чи перекриють кисень тим, хто ще спраглий до нового, чи ні.
Айзек Азімов. Роботи та Імперія: Позаземці, які ще два століття тому мали повний контроль над землянами, а тепер лише безсило споглядають, як переселенці покидають рідну планету і освоюють нові світи, ще не полишили спроб повернути собі колишню велич.

Немає коментарів:

Дописати коментар