Dropdown Menu

четвер, 7 жовтня 2021 р.

Буалем Сансаль. 2084: Кінець світу. Відгук

Буалем Сансаль. 2084: Кінець світу. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Буалем Сансаль (Boualem Sansal)
Країна походження: Алжир
Назва оригіналу: 2084 : la fin du monde
Мова оригіналу: французька
Рік видання: 2015
Рік перекладу: 2016
Перекладач: Петро Таращук
Видавництво: Видавництво Жупанського
 
Можна я напишу, що це провал? Так от, це провал. Є такий собі Аті, чоловік, який видужує від сухот і повертається до звичного життя… Тільки стоп, сюжет починається десь аж на середині книжки. А перша половина книжки – це опис світу. Тобто світ не показується в дії, а лише описово. Якийсь всевидющий мовець, який зливається з головним героєм, розповідає про антиутопію, в якій живе людство. Буцімто на планеті існує лише країна Абістан, яка багато чого позичила в Орвелла. Тільки на відміну від нього, у Сансаля всі знають про абсурдність їхньої світобудови, але система чомусь тримається. Маячня якась. Це і є дві головні претензії до книги: 1) все передається описово, наче це чернетка того, що автор хоче потім розширити; 2) все людство знає, що живе у брехні, і нічого з цим не робить. Що за хрінь?
Ах, і по сюжету: лікуючись від сухот, Аті випадає зі звичного режиму промивання мізків і це дозволяє пробудитися роздумам про не бачений ніким Кордон і те, що за ним може ховатися. У тій сотні сторінок, де сюжет все ж розвивається, подекуди є навіть цілі абзаци глибокого змісту, але після всіляких перипетій відкривається головне прагнення Аті – опинитися за Кордоном.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Джордж Орвелл. 1984: Нещастя Сміта в тому, що він мислить раціонально, він не навчився не помічати нелогічностей і напівсвідомо коригувати не тільки свої дії, але також думки і – ще важливіше – почуття на догоду Партії, як це вдається іншим.
Джвандзи: Дійсно, «що більше слів, тим менше залишається глузду». Щось мені підказує, що книга про те, що мудреці замінили Правду знанням. То чи є сенс дошукуватися істини в їхніх словах, переданих нам пізнішими тлумачами?
Філіп К. Дік. Людина у високому замку: В цьому альтернативному світі країни Осі здобули перемогу в Другій світовій війні. Написане як диктат світогляду є складовою пропаганди, темою якої просякнута вся книга.

Немає коментарів:

Дописати коментар