Dropdown Menu

середа, 27 жовтня 2021 р.

Тахар бен Джеллун. Спалах. Заворушення в арабських країнах. Відгук

Тахар бен Джеллун. Спалах. Заворушення в арабських країнах. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Тахар бен Джеллун (Tahar Ben Jelloun)
Країна походження: Марокко
Назва оригіналу: Par le feu
Мова оригіналу: французька
Рік видання: 2011
Рік перекладу: 2012
Перекладач: Євгенія Кононенко
Видавництво: Грані-Т
 
Мінуси по всіх фронтах (no pun intended). Перше, що я бачу – тоненька книжечка зменшеного формату з великими полями, яка була б наполовину тоншою, якби не обкладинка. Коли вже наші видавці зрозуміють, що м’яка обкладинка – це не богохульство (чи книгохульство)?
Далі. Такий формат обрано тому, що книга надто коротка (п’ята частина – це вступна стаття про автора і його твір). Книзі просто бракує матеріалу.
А бракує матеріалу тому, що писалася вона буквально через пару місяців після описаних у них подій. Тобто автор навіть не знав до чого вони призведуть. І коли він «пророкував», що «загниваюча» Європа візьме приклад з арабського світу і підніметься з колін, то ще не знав, що ті самі Ємен, Лівія чи Сирія, свободолюбні настрої яких він так звеличував, через десять років потому досі перебуватимуть у стані громадянської війни. Навряд чи він саме цього бажав Європі.
Бракує книзі і передісторії. Ну, пише він, диктатори погано повидили себе з народом – ось вам пару підтверджень – а потім люди повстали.
І про всі їхні революції (чи одну спільну) написано коротко, бо що можна написати, якщо вони для нього тодішнього почалися лише кілька місяців тому?
Автор, як зазначено, поет, а не публіцист, живе у Франції, а не в бодай-якійсь арабській країні, тому революційний рух він ідеалізує, романтизує. Книга видана зарано і не тим автором. Ще й питання: для чого було перекладати, невже на хвилі хайпу? Й інше: формат видання – це знущання.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Немає коментарів:

Дописати коментар