Dropdown Menu

понеділок, 11 жовтня 2021 р.

Ясміна Хадра. Те, що день винен ночі. Відгук

Ясміна Хадра. Те, що день винен ночі. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Ясміна Хадра (Yasmina Khadra)
Країна походження: Алжир
Назва оригіналу: Ce que le jour doit à la nuit
Мова оригіналу: французька
Рік видання: 2008
Рік перекладу: 2016
Перекладач: Ганна Малець
Видавництво: Пульсари
 
Коли віддаєшся на волю течії, ти втрачаєш все. І з Юнесом, який завжди вирішував так і робити, саме так і ставалося.
Він народився у сільській родині, яка дуже рано залишилася без землі. Вони переїжджають до сільських нетрів, де батько обіцяє витягти їх із ями – і марніє на очах. Тоді, для кращого майбутнього, Юнеса віддають на виховання до дядька – успішного фармацевта. Юнес, якого тепер називають Жонас, опинився на розломі між двома світами – бідні і багаті, араби і колонізатори, свої і чужі. Він не хоче обирати свій бік і позбувається всього. Далі буде багато чого: дружба, кохання, клятви, війна, смерті. Втрати. Образи. Прощення.
У книзі чотири розділи – і які ж вони різні. Не за стилем чи сюжетом. Але кожна викарбовує своє повідомлення. Перша, про злидні і впертість: не цурайся допомоги. Друга, про нове оточення: як важко арабу бути повноцінним громадянином Алжиру, що десь перегукується з нашою історією. Третя, про кохання і те, як воно руйнує дружбу: не дозволяй іншим вибирати за себе. Четверта, роки потому: вмій вибачати і відпускати.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Халед Госсейні. Ловець повітряних зміїв: Засохле дерево як символ безнадійного майбутнього Афганістану. Культура країни, атмосфера часу і усвідомлення, що американські афганці не вдома. Трансформація Аміра на сина, про якого батько завжди мріяв.
Маргарет Мітчелл. Звіяні вітром: Скарлетт О’Гарі доводиться переживати всі труднощі Громадянської війни, голодні місяці на батьківській плантації і небезпеки періоду Реконструкції. Головне питання – хто залишиться вірним коханим і самим собі?

Немає коментарів:

Дописати коментар