Dropdown Menu

середа, 27 жовтня 2021 р.

Джон Максвелл Кутзее. Дитинство. Молодiсть. Лiтня пора. Відгук

Джон Максвелл Кутзее. Дитинство. Молодiсть. Лiтня пора. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Джон Максвелл Кутзее (John Maxwell Coetzee)
Країна походження: ПАР
Назва оригіналу: Scenes from Provincial Life
Мова оригіналу: англійська
Рік видання: 1997; 2002; 2009
Рік перекладу: 2012
Перекладач: Петро Таращук
Видавництво: Фоліо
 
Кутзее не став нудно переказувати події свого життя, натомість написав про себе в третій особі з додаванням художньої вигадки. Заключна частина книги взагалі написана у вигляді діалогів з людьми, які відіграли важливу роль у його житті.
Народився він у Південній Африці і за походженням був африканером – нащадком нідерландських переселенців. Проте в той час як країною ширилася хвиля африканерського націоналізму, його родина не стала себе ототожнювати з цією нацією. Джон виріс, спілкуючись англійською, граючи в англійський крикет і підносячи англійські ідеали. Його вдача була двоїстою – у школі він був зразковим учнем, а вдома ненавидів батька і змушував страждати матір за те, що вона любила його без остачі. Він хотів волі і водночас опіки, а найбільше боявся схибити.
Він виріс і переїхав до Англії, і його замки з піску розсипалися. Англія була не тією країною з його мрій, стати поетом, здавалося, йому не судилося, а жінки не звертали на нього особливої уваги. Судячи з прочитаного, ті вершини, до яких він прагнув – здебільшого це любов і велич – не виходили за межі його фантазій, а зовні він був замкнутим і черствим. Саме так він змальовує самого себе вустами інших людей, навіть тих, кого він нібито так палко кохав.
Так вийшло, що це чергові мемуари за останній місяць. Можна було порівняти спогади чорного Мандели і білого Кутзее про життя в тогочасній ПАР, проте, Кутзее хоч і пише дещо про своє ставлення до політики, акцент зміщений зовсім на інше. А у Мандели, звісно, вся книга вибудувана навколо цієї теми.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Джон Максвелл Кутзее. Безчестя: Викладач спокушається на студентку, але через це його звільняють. Для нього цей роман залишається чимось природним, що стається між чоловіком і жінкою, незалежно від віку. Проте йому все ж вдається стати на місце її батьків.
Нельсон Мандела. Довгий шлях до свободи: Нельсон Мандела майже все життя прожив у країні, де значення мав тільки погляд білої людини і її думка. На щастя, доживав він свій вік уже в країні, про яку мріяв.
Камара Лай. Малий африканець: Колись цілим світом для автора був лише його дім і майстерня батька-золотаря. Поступово світ малого розширився і його покликали продовжити навчання до Франції, що символізує відрив від традиційного ладу або просто від батьків.

Немає коментарів:

Дописати коментар