Dropdown Menu

четвер, 28 жовтня 2021 р.

Муаммар аль-Каддафі. Зелена книга. Відгук

Муаммар аль-Каддафі. Зелена книга. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Муаммар аль-Каддафі (معمر القذافي)
Країна походження: Лівія
Назва оригіналу: الكتاب الأخضر
Мова оригіналу: арабська
Рік видання: 1975
Рік перекладу: 1992
Перекладач: Володимир Плачинда
Видавництво: МП Поділ-інформ, Волонтер
 
Книга в стилі «ви всі дурні, один я тут розумний».
В першій частині Каддафі стверджує, що всі сучасні демократії – це насправді диктатури, а те, що пропонує він (саме те, що решта світу сприймала як диктатуру) – єдиний демократичний лад. Влада повинна мати форму піраміди, де весь народ бере участь у керуванні державою. Над місцевими зборами стоять конгреси, над ними – міністерства. Тільки яка ж це влада народу, якщо над усім цим стоїть Каддафі?
В другій частині він розповідає, якою має бути економіка. Покладатися можна тільки на свою працю і не зловживати працею й можливостями інших. Ти маєш право тільки на те, що виробив сам. Здається, він десь забув про тих, хто нічого не виробляє, а працює в сфері послуг, наприклад. А як щодо виробників, яким потрібні інші товари? Як коваль купить городину, якщо платити за працю – це проти природи? І за що платити самому Каддафі, якщо він виробляв у цій країні менше за будь-кого?
В третій частині Каддафі переконує, що сила – в єдності. Сім’я утворює плем’я, плем’я утворює націю, нація утворює людство. Він так часто звертається до поняття племені, що мені не дивно, чому в новинах про нинішню війну в Лівії фігурують згадки про ворогуючі племена. Якось йому не вдалося їх об’єднати. У цей розділ втиснута вся та солянка, що не увійшла в попередні.
Якби ідеали Каддафі втілили у життя, ми б повернулися до первісного суспільства. Тільки в цю схему не вписується сам Каддафі. У первісному суспільстві не вдасться купатися в золоті.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Тахар бен Джеллун. Спалах. Заворушення в арабських країнах: Автор ще не знав, що ті самі Ємен, Лівія чи Сирія, свободолюбні настрої яких він так звеличував, через десять років потому досі перебуватимуть у стані громадянської війни.

Немає коментарів:

Дописати коментар