Dropdown Menu

четвер, 31 грудня 2020 р.

Підсумки книжкового виклику на 2020

Книжкова полиця

Настав час підбивати підсумки книжкового виклику, який я оголосив собі рік тому.
До прочитання було заплановано 61 твір, 6 з яких не вдалося прочитати: два з них – це детективи Еллроя (перші два виявилися доволі нудними, тому я відкинув наступні два); обіцяний четвертий том Лавкрафта просто не видали цьогоріч; ще три я переніс на наступний рік.
Було багато серій і циклів. Я подужав 55 творів – це на десять менше, ніж минулого року, проте обсяги книг були зовсім інші. Є одна книга, яка отримала оцінку 9 з 10, тобто це або я став прискіпливішим, або книги такі.
Отже, без зайвих слів – книги, які варто було прочитати цього року:
 
1. Кейт Аткінсон. За лаштунками в музеї
Цей роман вирізняється з-поміж багатьох тим, що приносить задоволення на кількох рівнях. Рубі Леннокс народжується в післявоєнному англійському місті Йорк. Їй здається, що в її будинку живуть привиди минулих поколінь. Можливо, саме цей зв’язок з минулим дозволяє зазирнути у життя жінок, які дали життя Рубі – це її мати Банті, бабуся Нелл і прабабуся Еліс. Вони жили нещасним життям, а найголовніше – їм бракувало порозуміння одне між одним, попри однаково тяжкі долі. На плечах Рубі лежить важче завдання, ніж було в її попередниць – знайти вихід з лабіринту безперервних страждань.
 
2. Воррен Елліс і Дерік Робертсон. Трансметрополітен
Головний персонаж – Спайдер Джерусалем – журналіст і особлива увага приділяється поступовому обмеженню свободи слова. Спайдер висвітлює президентську кампанію. Перший кандидат – жорстокий, але розуміє недоліки свого становища. Другий – посміхається на камеру, але не усвідомлює свого божевілля. Обоє ненавидять Джерусалема, а він – їх. День за днем Спайдера і Місто заганяють у глухий кут, в якесь сюрреалістичне жахіття.
 
3. Джордж Мартін. Цикл Пісня льоду й полум’я
З одного боку, це всесторонньо прописаний світ з цікавим сюжетом, який копіює Війну Троянд. З іншого, історії про те, як люди, сковані рамками, намагаються вийти за їх межі і стати тими, ким їм хочеться.
 
Ця книга – крик відчаю того, хто кричати не може. Біля Джо Бонема розірвався снаряд, і він залишився без рук, без ніг, без рота, без носа і без слуху. Його залишили ні живим, ні мертвим в милосердній в’язниці – у тілі каліки, який вже не зможе існувати самостійно.
 
Можливо, найкраща книга про Середньовіччя, яку я читав. Це був би ідеальний підручник: тут вистачає і подробиць, і узагальнень. Увагу приділено не тільки теренам колишньої Римської імперії, Західній Європі та арабському світу, але й регіонам далі на північ і схід, ніж це зазвичай роблять європоцентричні історики.
 
6. Жозе Сарамаґо. Сліпота
Все місто осліпло. Тільки одна жінка не втратила зір – на жаль чи на щастя – а потім її найбільшим бажанням було так само осліпнути, щоб не бачити те, що коїться навколо.
7. Джеймс С. А. Корі. Пробудження Левіафана
Хтось підштовхує планети Сонячної системи до війни. Залишки екіпажу космічного корабля і детектив опиняються у вирі подій – там, де невідомий вірус перетворює людей фактично на зомбі.
Більша частина написаного тут лише доповнює те, що є в книгах. Також чимало розказано на теми, які в книгах ледь зачепили. Окраса путівника – це безумовно ілюстрації.
9. Джон Максвелл Кутзее. Безчестя
Починається з романтичних стосунків з катастрофічними наслідками, продовжується ширшою проблемою стосунків між батьками і дітьми, і небажання перших відпускати других.
10. Блейк Крауч. Сосни
В незнайомому місті, з амнезією, Ітан сумнівається, чи це він божеволіє, чи всі навколо нього. Невже може бути таке, що аж всі мешканці змовилися проти нього?
11. Ден Сіммонс. Цикл Пісні Гіперіона
Весь Всесвіт котиться до війни. Можливо, семеро паломників врятують людство.
Тут не вистачає хіба що прикінцевих додатків із лінгвістичними процесами в хронологічному порядку.
13. Богдан Логвиненко. Ukraїner. Країна зсередини
Крутезний проект і книга така ж, але з незрозумілою функцією.

Немає коментарів:

Дописати коментар