Dropdown Menu

вівторок, 1 грудня 2020 р.

Блейк Крауч. Облуда. Відгук

Блейк Крауч. Облуда. Відгук

А це що? Головний герой – шериф в постапокаліптичному місті? Цього року вже вдруге потрапляю на такий сюжет. Хоча в «Крайній Півночі» Марселя Теру там героїня.
Отже, так, спойлери. Читати першу книжку все одно раджу. Чимось нагадало «Морок над Інсмутом» від Лавкрафта: герой не може до кінця повірити у те, що бачить, тікає і за ним женеться все місто. Таке ж було і в «Соснах». В «Облуді» Ітан Берк стає на бік тих, хто ще нещодавно на нього полював. І це лише з необхідності, адже він бачив альтернативу і вона його переконала. Проте це не значить, що він згоден з фасадом ідилічного містечка, і тому змушений грати свою роль, як і всі інші мешканці. Все змінюється, коли у місті трапляється нечувана річ – вбивство. І розслідування переверне ситуацію в долині на голову.
Книга могла стати звичайним транзитом від першої до третьої. Головний герой вже в курсі справ, а з ним – і ми. То чим нас тоді дивувати? Ну, подумаєш, якщо вийде цікава детективна лінія. І ми також пізнаємо інший бік містечкового життя. Це навряд чи змусить нас розплющити очі ширше, ніж після подій першої книги. Натомість, Блейк Крауч вирішив показати своїх героїв з усіх сторін. Це не так вражає, це доволі прагматичний підхід, але він націлений на поціновувачів закладеної в твір думки, а не простих, стрімких сюжетів.
Про кого я найбільше думав? Звісно, про Пілчера. Дивіться, на шляху до своєї мети йому доводиться зробити багато складних виборів. Але вони необхідні для загального блага. І він навіть визнає свою провину. Але його хиба в тому, що він вважає, ніби визнання провини нівелює здійснене зло, на чому б воно не ґрунтувалося, і він бачить правильною тільки свою точку зору. І в певний момент (точніше, їх було два) Ітан розуміє, що Пілчер переступає певну межу. В першій книзі, як я писав, Ітана переконали в необхідності цього маскараду, навіть попри те, що він знав, що за людина за ним стоїть. Однак у другій йому нарешті відкривається весь жах.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Блейк Крауч. Сосни: Ітан Берк потрапив у аварію і отямився в місті Облудні Сосни. Він сподівається, що тут йому допоможуть, але всіх щось ніби стримує. Тоді його починають мучити сумніви, чи ховається за їхньою поведінкою щось лихе, чи це тільки його параноя.
Блейк Крауч. Темна матерія: Джейсон приходить до тями в лабораторії, оточений незнайомими людьми, які вітають його з поверненням. Ба більше, у нього немає дружини і сина – ніколи не було – а весь світ, яким він його знав, змінився.
Джордж Орвелл. 1984: Керівництво тоталітарної держави Океанії розуміє, що не утримається при владі, якщо використовуватиме страх і терор відкрито. Тому все позиціонується лише з позитивної точки зору, а все погане замінюється хорошим.

Немає коментарів:

Дописати коментар