Dropdown Menu

вівторок, 22 грудня 2020 р.

Джонатан Л. Говард. Після кінця світу. Відгук

Джонатан Л. Говард. Після кінця світу. Відгук

Перша книга з цієї серії – «Картер і Лавкрафт» – виявилася своєрідною. Так, автор запозичив у батька космічного жаху деякі елементи, але не намагався його скопіювати, написати свій фанфікшн. Натомість вийшла доволі оригінальна історія. Друга книга не відходить від обраного напрямку, але залишає по собі післясмак.
Отже, спойлери. Щоб було простіше, поясню зрозумілими аналогіями. Детектив Картер є одночасно співвласником книгарні. Разом з продавчинею Емілі Лавкрафт в першій книзі вони «відкрили портал» і потрапили в «паралельний світ», де нацисти перемогли у Другій світовій і досі правлять значною частиною світу.
Справи в детективному бізнесі у Картера не вельми радісні, а просто сидіти і збирати гроші з книгарні йому не надто хочеться, тому він погоджується на дещо слизьку пропозицію. По суті його просять пошпигувати в дослідницькій лабораторії, де американці і німці шукають новий вид енергії. Слизько тут від того, що замовник-німець просить шпигувати за своїми ж, а нещодавно один з охоронців лабораторії з’їхав з глузду.
Паралельно Лавкрафт дізнається, що в цій версії всесвіту в неї в сейфі лежить «Некрономікон». Вона постає перед вибором, читати чи не читати. В таємничій книзі може лежати розгадка, як повернутися назад до рідного світу, та разом з тим шкода психиці може бути непоправна.
Деякі моменти тут просто упираються в ребра. По-перше, нацисти. Ну от прямо не можна було знайти інших антагоністів. Звісно, автор зіграв на їхній впізнаваності і чутках про любов до окультного, ще й потрібна була якась сила планетарного масштабу, а не маленьке вигадане езотеричне товариство. Все ж виглядає трохи дешево.
По-друге, пов’язані з цим жартики про нациків тощо. І якась незграбність в поведінці героїв. І натяки на сексуальну напругу. Якийсь ситком. На щастя, все це залишилося на перших сторінках.
По-третє, не ясно, що ж сталося. Вони рятують цей світ, але не наближаються до повернення до свого чи як? Фінал знову відкритий.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Джонатан Л. Говард. Картер і Лавкрафт: Коли-небудь здавалося, ніби ви не в своєму часі або взагалі не в своєму світі? Може, це тому, що в 20-их роках минулого століття Г. Ф. Лавкрафт і Рендольф Картер перевернули світ догори дриґом.
Філіп К. Дік. Людина у високому замку: Країни Осі перемогли в Другій світовій. Тут люди не дозволяють собі зробити власний вибір, вибрати власний шлях і покладаються на мудрість віків у час, який докорінно відрізняється від усього пережитого людством.
Блейк Крауч. Темна матерія: Джейсон приходить до тями в лабораторії, оточений незнайомими людьми, які вітають його з поверненням. Ба більше, у нього немає дружини і сина – ніколи не було – а весь світ, яким він його знав, змінився.

Немає коментарів:

Дописати коментар