Dropdown Menu

середа, 23 вересня 2020 р.

Жозе Сарамаґо. Сліпота. Відгук

Жозе Сарамаґо. Сліпота. Відгук

У страху великі очі. А у переляканих – незрячі. Так казала мудра людина. А може, просто стара.
Чоловік осліп за кермом прямо на перехресті. Осліп чоловік, який допоміг йому дістатися додому, і офтальмолог, який його оглядав, і пацієнти офтальмолога, з якими він перетнувся у прийомній. Тільки дружина лікаря не втратила зір – на жаль чи на щастя – а потім її найбільшим бажанням було так само осліпнути, щоб не бачити те, що коїться навколо.
В епоху коронавірусу не сприймаєш книги про епідемії якось інакше, але паралелі шукаєш. Та складно знайти щось знайоме в книзі, яка описує крах суспільного ладу. Паралелі можна провести з книгами, які торкаються дотичних проблем. В «Мальвілі» Робера Мерля ми бачимо, що стається, коли цивілізація зазнає нищівного удару. «Крайня Північ» Марселя Теру ставить ті самі питання. Про життя людини, позбавленої чуттів, йдеться в книзі Далтона Трамбо «Джонні отримав гвинтівку». Все це поєдналося, і я прочитав поки що найстрашнішу книгу цього року.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Далтон Трамбо. Джонні отримав гвинтівку: Джо Бонем залишився без рук, ніг, рота, носа і слуху. У тілі каліки здоровим залишився тільки мозок. Та й йому загрожує божевілля в цій милосердній в’язниці, де його залишили ні живим, ні мертвим.
Робер Мерль. Мальвіль: Атомна війна знищила майже все людство. Лише скеля врятувала замок Мальвіль і кількох людей, які в ньому зібралися. Вони змушені підлаштовуватися під нові умови і будувати своє маленьке суспільство.
Марсель Теру. Крайня Північ: Мейкпіс Гетфілд, єдина мешканка колись 30-тисячного міста, підтримує в ньому останній вогник цивілізації, на який насувається нещадна тайга. У світі, де у всьому відчувається нестача, немає місця для милості.

Немає коментарів:

Дописати коментар