Dropdown Menu

пʼятниця, 4 грудня 2020 р.

Блейк Крауч. Останнє місто. Відгук

Блейк Крауч. Останнє місто. Відгук

Все, що відбувається у цій книзі – абі нападають на місто, але жителі рятуються. Не дякуйте за спойлери. Все одно цю книгу читати не треба. Вона коротка, прісна і незграбна. Велику її частину займають ще флешбеки. І в них ніби вимальовується героїчна лінія Адама, який тримається за життя тільки заради кохання, але вся цінність цього сюжету перекреслена однією-однісінькою сторінкою і потім ще нашвидку зам’яли цю справу, типу жити можна.
В книзі повно шмарклів. Зненацька половина Ітанових реплік перетворюється на «Я тебе кохаю», «Я без тебе не можу» і «Я був такий дурний». Ітан хоче, щоб про Адама йому розповів персонаж, якого ввели наприкінці серії (цей персонаж, бачте, був відлюдником; єдина інша функція, заради якої його ввели, це повідомити, в якій вони сраці), але не питає самого Адама, що той бачив поза містом. Взагалі дивна річ: Адам блукав континентом три роки, повернувся і ніхто його не питає про його подорожі… Який тоді був сенс розписувати його поневіряння, якщо, крім цього, ще й любовну лінію звели нанівець.
Останній розділ дуже здивував, я такого не очікував. Думав, книга вже виїхала за рахунок цього, але потім був епілог… так пишуть підлітки. Не знаю, як по-іншому його образити. І ще дивно в тому сенсі, що «Темній матерії» Крауча має той же каркас: хтось затягнув головного героя в якесь фантастичне місце, де він нехоче бути, він не може зрозуміти, що тут відбувається, і, попри все, що йому подаровано, він хоче повернутися до коханої. Є розбіжності, але несуттєві. Якась халтура від Крауча.
Якщо ну аж дуже хочеться дізнатися кінцівку трилогії, то можна прочитати. А так – ні. Єдина вартісна думка цієї книги мала б бути перенесена в другу, і не знаю, чому вона опинилася на третині третьої: це коли Ітан побажав жити у світі, в якому дії оцінюються за намірами, проте в їхньому світі вони оцінюються за наслідками. Це додало б Пілчеру глибини і він виглядав би радше одержимим, ніж божевільним. Якщо відчуваєте різницю.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Блейк Крауч. Сосни: Ітан Берк потрапив у аварію і отямився в місті Облудні Сосни. Він сподівається, що тут йому допоможуть, але всіх щось ніби стримує. Тоді його починають мучити сумніви, чи ховається за їхньою поведінкою щось лихе, чи це тільки його параноя.
Блейк Крауч. Облуда: Ітан Берк стає на бік тих, хто ще нещодавно на нього полював. І це лише з необхідності, адже він бачив альтернативу і вона його переконала. Проте це не значить, що він згоден з фасадом ідилічного містечка.
Блейк Крауч. Темна матерія: Джейсон приходить до тями в лабораторії, оточений незнайомими людьми, які вітають його з поверненням. Ба більше, у нього немає дружини і сина – ніколи не було – а весь світ, яким він його знав, змінився.

Немає коментарів:

Дописати коментар