Dropdown Menu

четвер, 10 вересня 2020 р.

Кріс Вікем. Спадок Риму: Висвітлення Темних віків, 400-1000 роки. Відгук

Кріс Вікем. Спадщина Риму: Проливаючи світло на Темні віки, 400-1000 роки. Відгук

Найкраща книга про Середньовіччя, яку я читав? Можливо! Великий обсяг дозволяє усебічно розглянути добу, про яку нам відомо найменше – Темні віки.
Це був би ідеальний підручник (який, втім, довелося б розтягнути на три-чотири навчальні роки): тут вистачає і подробиць, і узагальнень. І увагу приділено не тільки теренам колишньої Римської імперії, Західній Європі та арабському світу, але й, наскільки дозволяють письмові свідчення, регіонам далі на північ і схід, ніж це зазвичай роблять європоцентричні історики.
Зокрема, в загальних рисах описане становлення Русі в контексті європейської історії. Саме так! Тут не прочитаєш хрестоматійної історії про те, як княгиня Ольга мстилася древлянам, бо яке це має значення для історії?.. Натомість Кріс Вікем розповідає про запозичені русинами елементи скандинавської, хозарської і візантійської культур, про їх участь у візантійській геополітиці і про торговельні зв’язки з іншими куточками Європи.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Анрі Піренн. Міста Середньовіччя: Нарис з економічної і соціальної історії: На думку автора, мусульманська навала перервала морські маршрути між Заходом і Сходом, через що торгівля практично зупинилася і сенс у великих містах просто відпав.
Бернард Корнвелл. Останнє королівство: Утред Беббанбурзький вбитий данськими завойовниками. Його десятирічного сина Утреда-молодшого захопив у полон один із данів, Рагнар Безстрашний, для якого хлопчик з часом стає наче сином.
Роберт Лейсі і Денні Дензіґер. Рік 1000: Яким було життя на рубежі тисячоліть: Путівник по Англії того часу. Як і календар, книга розбита на дванадцять розділів, зміст яких так чи інакше відповідає тим заняттям, які займали центральне місце у відповідні їм місяці.

Немає коментарів:

Дописати коментар