Dropdown Menu

вівторок, 3 березня 2020 р.

Далтон Трамбо. Джонні отримав гвинтівку. Відгук

Далтон Трамбо. Джонні отримав гвинтівку. Відгук

Війна – річ безглузда. У вік, коли більша частина людства вже давно усвідомила, що мир – це запорука прогресу, досі знаходяться ті, хто вважає, що зброя допоможе швидше досягти своєї мети. Джо Бонем – той, хто краще за інших знає, скільки коштує цей альтернативний шлях. Біля нього розірвався снаряд, і він залишився без рук, без ніг, без рота, без носа і без слуху. У тілі каліки, який вже не зможе існувати самостійно, здоровим залишився тільки мозок. Та й йому загрожує божевілля в цій милосердній в’язниці, де його залишили ні живим, ні мертвим.
На сторінках цієї книги багато спогадів звичайного хлопця. Він міг стати будь-ким. Але по-іншому вирішила доля. Чи Бог? Чи все ж хтось інший? Попри все, він хоче жити, тільки яке ж це життя?
Ця книга – крик відчаю того, хто кричати не може. Вона демонструє, за що ми боремося і що отримуємо у підсумку. Не дивно, що після видання книги в 39-ому вона отримала нещадну критику в Америці. Наближалася чергова війна, і уряду було невигідно, щоб піднімалися антивоєнні настрої. Читачі справді могли прочитати книгу і поставити незручні питання: а заради чого ми повинні віддавати свої життя? Заради чиїх інтересів?

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Микола Хвильовий. Я (Романтика): Засідає новий синедріон, чорний трибунал комуни. Чекісти вирішують, кого зі зрадників розстріляти, а кого – ні. Ця схиблена банда править маленьким світом, в якому вони і суддя, і кат. Це – один довгий страшний сон.
Карел Чапек. Війна з саламандрами: Людство починає промислову експлуатацію підводних істот і настільки захоплюється спокусою легкої наживи, що не в змозі зупинити механізм, який саме ж і запустило в дію.
Конні Вілліс. Вимкнути світло / Відбій тривоги: Поллі вивчає реакцію жителів на Лондонський бліцкриг; Ейлін доглядає за евакуйованими дітьми; Майк спостерігає за евакуацією з Дюнкерка. Троє студентів з 2060-ого року опиняються у 1940-ому.

Немає коментарів:

Дописати коментар