Dropdown Menu

пʼятниця, 31 грудня 2021 р.

Підсумки книжкового виклику на 2021

Книжкова полиця

Настав час підбивати підсумки книжкового виклику, який я оголосив собі рік тому.
До прочитання було заплановано 96 творів, і я успішно провалив поставлене завдання, подолавши тільки 55 з них. Так сталося тому, що майже до самої осені я закинув читання. Проте наприкінці року читав, як скажений, тому багато надолужив. Борги по непрочитаному переносяться на наступний рік.
Цьогоріч я читав переважно африканську літературу, все підряд, по всьому спектру якості, тому середня оцінка не така висока, як раніше. Знайшовся все ж один твір на 9 балів і ще шість на вісімку.
Отже, без зайвих слів – книги, які варто було прочитати цього року:
 
1. Хаджіме Ісаяма. Атака на титанів
Залишки людства оточили себе трьома колами довжелезних високих стін, а по інший бік блукають вічно голодні на людське м’ясо титани – дебелі, до сміху безмозкі, але майже нестримні. Після століття життя у безпеці зовнішню стіну пробивають два титани небачених досі розмірів і очевидно свідомі своєї мети. Загалом це такий твір, що складно запхнути все навіть у розлогий відгук. Сюжет, який зміщує акценти і перекреслює попередні уявлення про істину-в-межах-цієї-конкретної-манги. Передвістя і натяки про заключні події тягнуться з першого випуску. Безліч персонажів, тем та ідей – жодні з них однозначні. Все це направду породжує багато питань і часто нерозв’язних дилем.
 
2. Кейт Елізабет Расселл. Моя темна Ванесса
Можна прочитати перші розділи і повісити ярлики: Стрейн – хижак, Ванесса – жертва. Але з роками у них все по-іншому: вона залежна від нього, а він дистанціюється. Проте і такий погляд дуже спрощує картину того, крізь що вони пройшли і що чекає їх наприкінці. І, схоже, в цьому і є суть книги: тут немає сенсу розжовувати, що є злочинець і є жертва, але куди важливіше те, як бачать ситуацію вони самі.
 
3. Ясміна Хадра. Те, що день винен ночі
Юнес опинився на розломі між двома світами – бідні і багаті, араби і колонізатори, свої і чужі. Він не хоче обирати свій бік і позбувається всього. Далі буде багато чого: дружба, кохання, клятви, війна, смерті. Втрати. Образи. Прощення. Завершальний розділ вчить: вмій вибачати і відпускати.
 
4. Вілбур Сміт. Сонячний Птах
Двоє друзів – археолог і мільярдер – вирушають в експедицію, яка має докорінно змінити наше уявлення про історію Африки. Тут є ледь не магічний історичний паралелізм, дружба і вірність двох, здавалося б, абсолютно різних особистостей, як фізично, так і духовно. Дружба, зрада і прощення.
 
5. Нельсон Мандела. Довгий шлях до свободи
Білим африканцям, які становили меншість, вже у пост-колоніальну еру (!) вдалося затиснути чорних громадян у ще щільніші лещата системи. Якщо ти відстоював свої права, тебе відрізали від світу. А потім розуміли, що простіше взагалі посадити. Саме в такій країні Нельсон Мандела прожив майже все життя.
 
Чому я розумію написане, але це треба комусь пояснювати? Чому досі існують упередження і стереотипи, і чому хтось вважає їх нормальним? І чому жінки досі змушені доводити протилежне?
 
Твори Ла Гуми мають відповідний для радянського періоду ідеологічний відтінок, проте не тхнуть пропагандою. Манера письма нагадує стиль прогресивного, вибачте, капіталістичного письменника

Немає коментарів:

Дописати коментар