Dropdown Menu

понеділок, 20 грудня 2021 р.

Монго Беті. Пам’ятай Рубена. Перпетуя, або Звичка до знегод. Відгук

Монго Беті. Пам’ятай Рубена. Перпетуя, або Звичка до знегод. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Монго Беті (Mongo Beti)
Країна походження: Камерун
Назва оригіналу: Remember Ruben; Perpétue et l'habitude du malheur
Мова оригіналу: французька
Рік видання: 1974
Рік перекладу: 1981
Перекладач: Юрій Калиниченко
Видавництво: Дніпро
 
Невідомо звідки у селищі з’являється хлопець на ім’я Мор-Замба. Жителі одразу проймаються до нього ворожістю, крім родини його однолітка Абени. Мор-Замба і Абена стають нерозлийвода, допоки підступи селян не заганяють першого до в’язниці, а другий, шукаючи кращої долі, йде в армію.
Вже на волі Мор-Замба поринає у світ політичної боротьби. Колоніальна влада готується визнати незалежність колонії, але поставить там маріонетковий уряд, тим часом затягуючи паски. Цьому може протистояти тільки така впливова людина, як Рубен – справжній символ профспілкового руху, а потім і збройної боротьби.
Події другого роману розгортаються після смерті Рубена і приходу до влади Баба Тури. Колишнього рубеніста Ессолу випускають з ув’язнення. Приїхавши додому, він дізнається, що його сестра Перпетуя загинула під час пологів. Йому доводиться покопирсатися у житті родини, яке він пропустив, перебуваючи у в’язниці, щоб знайти винного в її смерті.
Цей роман можна назвати феміністичним. Хоч все подається так, як це бачить Ессола, головним героєм (героїнею) все ж є Перпетуя, яку просто віддали за викуп страшній людині. Тут висміюються традиційні цінності, які були причиною багатьох нещасть тодішнього камерунського суспільства.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Лейла Себбар. Жасмін із зелено-чорним відтінком: Авторка не перша, хто пише, скажімо, про алжирську визвольну війну, але у неї жінки – не просто декорації. Вони матері, доньки, сестри, дружини, коханки, бунтівниці і навіть проститутки.
Анрі Лопес. Новий романс: Б’єнвеню Н’Кама – найвідомішого футболіста країни – влаштовують у посольство в Бельгії. Поки він займається казна чим, його дружина потерпає – і в фізичному, і в духовному сенсі. Життя разом не виявилося малиною.

Немає коментарів:

Дописати коментар