Dropdown Menu

четвер, 9 грудня 2021 р.

Пітер Абрагамс. На поклик волі. Загибель Майкла Удомо. Відгук

Пітер Абрагамс. На поклик волі. Загибель Майкла Удомо. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Пітер Абрагамс (Peter Abrahams)
Країна походження: ПАР
Назва оригіналу: Tell Freedom; A Wreath for Udomo
Мова оригіналу: англійська
Рік видання: 1954; 1956
Рік перекладу: 1982
Перекладач: Володимир Митрофанов
Видавництво: Дніпро
 
У своїй автобіографічній повісті «На поклик волі» Пітер Абрагамс змальовує життя від дитинства до відплиття до Англії. Народившись у кольоровій сім’ї, починав він у злиднях. Працювати доводилося з раннього віку, як і багатьом тодішнім дітям у його країні, але якось вдалося відучитися. Таке враження, що доля його кидала у всі боки, бо чого з ним тільки не було. Хіба що проблем з владою він не мав (тільки наприкінці були натяки), але то, мабуть, тільки тому, що був ще замолодий. І зрештою здійснив свою мрію – почав писати, щоб про його країну дізналося більше людей.
Роман «Загибель Майкла Удомо» оповідає про вигадану африканську країну, якій вдалася безкровна революція проти колонізаторів. Проте одна справа – отримати влади, а зовсім інша – втримати. Та й не у владі справа, а в прагненні кращого для свого народу. Удомо хоч і є центральним персонажем, та багатьох інших теж важко назвати другорядними, адже історія подається і з їхньої точки зору, чим автор підкреслює, що не завжди спільні позиції у тих, хто бореться за спільну мету. Ті деякі відгуки, які є на цю книгу, чомусь випускають цю деталь з уваги, натомість звеличують або ганьблять когось із персонажів. Треба розуміти, що шлях до процвітання – непростий. І ніхто з правителів не був святим.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Пітер Абрагамс. Дорогою грому: Люди з двох різних таборів – кольоровий і біла – покохали одне одного, і їхньому союзу протистоятимуть. Ленні доведеться переосмислити свій, здавалося б, вільний від упереджень світогляд.
Нельсон Мандела. Довгий шлях до свободи: Нельсон Мандела майже все життя прожив у країні, де значення мав тільки погляд білої людини і її думка. На щастя, доживав він свій вік уже в країні, про яку мріяв.
Філіс Олтмен. Закон хижаків: Табо Таеле організовує спілку, що бореться за права африканців. Тільки в спілці цій зібралися: безідейний, користолюбний і некомпетентна. І численні члени, які хтозна за що заплатили внески.

Немає коментарів:

Дописати коментар