Dropdown Menu

понеділок, 27 грудня 2021 р.

Таха Хусейн. Дні мого життя. Відгук

Таха Хусейн. Дні мого життя. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Таха Хусейн (طه حسين)
Країна походження: Єгипет
Назва оригіналу: الأيام
Мова оригіналу: арабська
Рік видання: 1967
Рік перекладу: 1979
Перекладач: Тетяна Лебединська, Ігор Лебединський
Видавництво: Дніпро
 
У цій автобіографії автор повертається до свого дитинства і молодості, лише зрідка зазираючи у пізніші роки. Таха Хусейн народився наприкінці 19-го століття в провінційному містечку в доволі заможній родині (ну, якщо вона могла відправляти дітей, хоч і не всіх, на навчання до столиці). Дуже рано цілком позбувшись зору, він був змушений пристосовуватися до життя в невидимому світі. Схоже, саме тому батьки вирішили, що найкраще для нього буде податися в науку. Для цього Тасі знадобиться мати хіба що гарну пам’ять, а вона була натренована в нього ще з ранніх років. Дуже довго він вивчав релігію, але зрештою обрав літературу та історію, а потім став відомим письменником.
Дві речі мене здивували. З того, як Хусейн описує Єгипет, ще сто років тому там зберігався фактично традиційний устрій, але помітно, як поступово консерватори втрачають позиції. І друге: У Хусейна доволі сучасний стиль, персонажі розмовляють, як нормальні люди, і це особливо помітно на контрасті зі старійшинами чи просто диваками, чия відмінна стилістика одразу впадає в око.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Мухаммед Теймур. Що бачать очі: Найдавніша книга африканського автора, видана українською мовою. Теймур писав реалістичну прозу – наприклад, те, що можна побачити у вагоні поїзда, на чиємусь весіллі або просто на вулиці.
Камара Лай. Малий африканець: Колись цілим світом для автора був лише його дім і майстерня батька-золотаря. Поступово світ малого розширився і його покликали продовжити навчання до Франції, що символізує відрив від традиційного ладу або просто від батьків.

Немає коментарів:

Дописати коментар