Dropdown Menu

пʼятниця, 31 грудня 2021 р.

Мануел Лопіш. Злива. Обпалені східним вітром. Відгук

Мануель Лопіш. Злива. Обпалені східним вітром. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Мануел Лопіш (Manuel Lopes)
Країна походження: Кабо-Верде
Назва оригіналу: Chuva Braba; Os Flagelados do Vento Leste
Мова оригіналу: португальська
Рік видання: 1956; 1960
Рік перекладу: 1977
Перекладач: Віктор Шовкун
Видавництво: Дніпро
 
«Злива». Жокінья повертається з Бразилії до рідного Кабо-Верде. Там у нього є хрещеник Мане Кін, покійному батькові якого, як він вірить, він має відплатити за все добро, яке той зробив для Жокіньї. Оскільки з кожним роком на островах зростає посуха, Жокінья хоче забрати Мане Кіна з собою до Бразилії, де умови значно кращі. От тільки хлопець так прикипів до рідної землі, що жодні обставини не можуть зігнати його з неї.
«Обпалені східним вітром». Мануел Лопіш продовжує тему руйнівної посухи і інколи навіть дає епізодичні ролі персонажам зі «Зливи». Минулого року природа була невблаганною. Цьогоріч дощі знову забарилися, а пройшовши над островами, залишили їх на поталу пекучому східному вітру, що дме із Сахари. Родина Жозе да Круша залишається ледь не останньою в селі, але голод приходить і до них. Молодий Леандру намагається допомогти сім’ї, але вся здобута їжа насправді вкрадена і лише відтерміновує нещастя.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Кнут Гамсун. Голод: Нариси з життя неназваного молодого чоловіка, який у злиднях поневіряється Христіанією. Своїм письменницьким талантом – якщо він у нього є чи взагалі був – він намагається забезпечити собі життя, проте падає дедалі нижче.
Макс Лоб. Бантуська Трійця: Мвана отримав диплом і вже рік не може знайти роботи. Його беруть тільки в громадську організацію і він змушений працювати за права «чорних овець» – і свої – на голодний шлунок.

Немає коментарів:

Дописати коментар