Dropdown Menu

вівторок, 23 листопада 2021 р.

Ізідор Окпевхо. Останній обов’язок. Відгук

Ізідор Окпевхо. Останній обов’язок. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Ізідор Окпевхо (Isidore Okpewho)
Країна походження: Нігерія
Назва оригіналу: The Last Duty
Мова оригіналу: англійська
Рік видання: 1976
Рік перекладу: 1983
Перекладач: Соломія Павличко
Видавництво: Дніпро
 
У Зонді, прототипом якої є Нігерія, триває громадянська війна між народами ігабо і самба. Федеральні війська відбили місто Урукпе і майже всі самба втекли з нього. Мукоро Ошевіре, одруженого на жінці-самба, арештовують за сприянню заколотникам.
Саме такі події розгортаються до початку книги. А вже з перших сторінок ми дізнаємося, як ситуацію бачать різні дійові особи. Аку, дружина Ошевіре, стає ізгоєм, закутим у власному помешканні, бо походить з ворожого народу. Тодже, місцева шишка, поки Ошевіре (що був його конкурентом) у в’язниці, намагається підкотити до Аку і таким чином самоствердитися. Капітан Алі, голова військової адміністрації, намагається пильнувати за станом у місті, але проблема Аку забирає у нього дедалі більше часу. В інших жителів міста теж свій погляд, і ми бачимо думки малого сина; солдата, котрого приставили охороняти жінку і хлопчика; знахаря, який допомагає Тодже повернути його чоловічу силу; племінника Тодже, з каліцтва якого той постійно збиткується.
В центрі роману – поневіряння Ошевіре, ув’язненого через наклеп, і його дружини Аку, котра змушена покладатися на допомогу корисливого Тодже. Завжди десь за кутом лунають звуки війни, але вони не відволікають від головного.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Пепетела. Майомбе. Муана Пуо: Під час визвольної боротьби в ангольському прикордонні сформовують новий партизанський загін. Майомбе – це передусім ліс, тобто місце, де багато часу проводиш наодинці зі своїми думками.

Немає коментарів:

Дописати коментар