Dropdown Menu

понеділок, 1 листопада 2021 р.

Бернар Буа Дадьє. Клемб’є. Відгук

Бернар Буа Дадьє. Клемб’є. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Бернар Буа Дадьє (Bernard Binlin Dadié)
Країна походження: Кот-д’Івуар
Назва оригіналу: Climbié
Мова оригіналу: французька
Рік видання: 1956
Рік перекладу: 1962
Перекладач: Євген Дроб’язко
Видавництво: Державне видавництво художньої літератури
 
Клемб’є вчиться старанно, тому його приймають у дедалі старші навчальні заклади. Закінчивши навчання в Кот-д’Івуарі, він їде до училища в Сенегалі, де збирають найкращих студентів Французької Західної Африки. Після навчання він залишається на десять років працювати клерком, поки не вирішує повернутися на Батьківщину. А там його саджають за активізм.
Дивно все ж африканські автори поводяться з часом. Дадьє, наприклад, детально описує те, що відбувається на базарі, і присвячує цьому кілька сторінок. Але фактично нічого не пише, скажімо, про роботу клерком або боротьбу за права африканців. Коли Клемб’є заарештували за його статті, я подумав: а він що, писав статті? Коли він взагалі встиг стати на цей шлях, якщо (за сюжетом) він щойно приплив додому? Автор подумки перестрибнув кілька років і вирішив, що деякі подробиці нам не важливі. А все ж акценти треба вміти розставляти.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Алекс Ла Гума. Блукання вночі. Уїлсон Катійо. Син рідної землі: Два твори під однією обкладинкою. В другому головний герой думає, що вивчиться і перед ним відкриється весь світ. Натомість він стикається зі справжнім, немилосердним життям.
Камара Лай. Малий африканець: Колись цілим світом для автора був лише його дім і майстерня батька-золотаря. Поступово світ малого розширився і його покликали продовжити навчання до Франції, що символізує відрив від традиційного ладу або просто від батьків.
Нельсон Мандела. Довгий шлях до свободи: Нельсон Мандела майже все життя прожив у країні, де значення мав тільки погляд білої людини і її думка. На щастя, доживав він свій вік уже в країні, про яку мріяв.

Немає коментарів:

Дописати коментар