Dropdown Menu

понеділок, 15 листопада 2021 р.

Пепетела. Майомбе. Муана Пуо. Відгук

Пепетела. Майомбе. Муана Пуо. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Пепетела (Pepetela)
Країна походження: Ангола
Назва оригіналу: Mayombe; Muana Puó
Мова оригіналу: португальська
Рік видання: 1979; 1978
Рік перекладу: 1985
Перекладач: Андрій Бережний
Видавництво: Дніпро
 
Була, мабуть, якась традиція в Союзі пхати під одну обкладинку по два твори від одного автора. І які ж різні! Почну з другого – він коротший і тьмяніший. Маска Муана Пуо використовується в обряді ініціації і ніби втілює в собі предків. Ця коротка поема в прозі, назвімо її так, розповідає про боротьбу кажанів і круків за мед – це алегорія на тубільців і колонізаторів. Зрештою кажани перемагають і перетворюються на людей. Двоє з них, впізнаючи одне одного з часів свого кажанячого життя, колихають свої лямури-тужури.
В «Майомбе» ж усе значно серйозніше. Під час визвольної боротьби в ангольському прикордонні сформовують новий партизанський загін. Життя партизана за небезпекою не може зрівнятися ні з чим іншим, тому героям доведеться пережити чимало. Тут старший інтелігент-команданте, молодший і недосвідчений у всіх аспектах життя комісар, зовсім юний і амбітний оперативний помічник створюють владний тріумвірат, над ними – корумпований тиловик, під ними – збірна солянка з різних племен, яка тамує в собі бажання перерізати одне одному горлянки і так само померти заради товаришів. Багато уваги приділяється стосункам необбитого в любовних справах комісара і Ондіни, яка здатна розчавити його своєю вільністю.
Але Майомбе – це передусім ліс, тобто місце, де багато часу проводиш наодинці зі своїми думками. Тому в цьому творі багато роздумів – до того ж поданих з різних точок зору – і дискусій, інколи багатосторонніх, на найрізноманітніші теми: кохання, відданість, дисципліна, свобода, міжплемінна ворожнеча. Автору вдалося, не відриваючись від сюжету, показати рушій кожного персонажа, що саме їх привело до збройної боротьби. Так, і про комунізм там теж є, але переваги цього роману з верхом нівелюють цей недолік.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Алекс Ла Гума. В кінці сезону туманів. Час сорокопуда: Бейкс змушений жити у підпіллі, перебиваючись по конспіративних квартирах, розносити ночами листівки із закликом до опору і раз-по-раз озиратися, шукаючи очима поліцію у цивільному.

Немає коментарів:

Дописати коментар