Dropdown Menu

неділя, 28 листопада 2021 р.

Пітер Абрагамс. Дорогою грому. Відгук

Пітер Абрагамс. Дорогою грому. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Пітер Абрагамс (Peter Abrahams)
Країна походження: ПАР
Назва оригіналу: The Path of Thunder
Мова оригіналу: англійська
Рік видання: 1948
Рік перекладу: 1973
Перекладач: Михайло Харенко
Видавництво: Дніпро
 
Ленні Сварц – мулат. Він отримав науковий ступінь в Кейптауні і повертається до рідного Стіллевельда, в якому проживають такі ж «кольорові», як він. У містечку немає своєї школи, якою можуть похизуватися навіть чорні з сусідньої долини, але Ленні збирається це виправити. Його мета – покращити рівень життя кольорових і йому не завадить навіть заздрість місцевих білих фермерів – значно менш освічених, але значно більш привілейованих.
Одна з білих – Сарі Вільєрс – заінтригована тим, як вільно він себе поводить у присутності африканерів, наскільки він не схожий на інших кольорових, починає бачити в ньому тільки людину. І, чого приховувати, між ними спалахують заборонені (зважаючи на місце і час подій) почуття. Ленні доведеться переосмислити свій світогляд, який він вже вважав вільним від упереджень. А тут ще ж і є таємниця старого будинку на пагорбі! Словом, вельми оригінальний роман.
Здається, це вперше мова саме про мулатів, а не чистих чорношкірих африканців. І ледь не вперше відсутній присмак комунізму. Сюжет простий – кохання між людьми з двох різних таборів, і їхньому союзу протистоятимуть. Тільки такий очевидний сюжет африканські письменники чомусь оминали.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Немає коментарів:

Дописати коментар