Dropdown Menu

середа, 17 листопада 2021 р.

Чінуа Ачебе. Втрачений спокій. Відгук

Чінуа Ачебе. Втрачений спокій. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Чінуа Ачебе (Chinua Achebe)
Країна походження: Нігерія
Назва оригіналу: No Longer at Ease
Мова оригіналу: англійська
Рік видання: 1960
Рік перекладу: 1965
Перекладач: Володимир Митрофанов
Видавництво: Дніпро
 
Обі Оконкво ловлять на хабарі. У якихось двадцять фунтів. І ніхто не може в це повірити, зважаючи на його походження і переконання. Щоб зрозуміти, що сталося, доведеться почути його історію.
Обі був першим хлопцем у своєму місті, якого відправили на навчання до Англії. Громада виділила 800 фунтів стипендії за умови, що він повернеться і щомісяця віддаватиме по 20 фунтів боргу. До того ж, після чотирирічного навчання йому як одному з небагатьох освічених фахівців одразу дали високооплачувану державну посаду – тепер він сам приймав заяви на отримання стипендії. Та є проблемка: з високою посадою приходить велика відповідальність – і великі витрати. Життя у столиці коштувало надто дорого, щомісячна сплата боргу висіла тягарем на шиї, за навчання молодшого брата доводилося платити з власної кишені, на ньому ж – рахунки за лікування матері. Таким чином від нечуваної для декого зарплати йому не перепадало майже нічого. А ще дошкуляло те, що через забобони люду, думка якого його не надто й цікавила, він все ж не міг одружитися на дівчині, яку кохав.
Оскільки про суд за хабарництво ми дізнаємось у першому розділі, не буде спойлером додати, що Обі зрештою довелося стати на хибний шлях. Дарма, що його батько, ревний християнин, виховав із сина чесну людину. Дарма, що Обі повертався до Нігерії з наміром зробити свій маленький внесок до знищення корумпованої системи. Дарма, що він завжди мав категоричну думку щодо хабарів. Все це було даремно, тому що невмолиме життя зламало його і він, рятуючись, став тим, проти кого боровся.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Бернар Буа Дадьє. Клемб’є: Клемб’є потрапляє до училища в Сенегалі, де збирають найкращих студентів Французької Західної Африки. Там він залишається працювати клерком, поки не вирішує повернутися на Батьківщину, де його саджають за активізм.
Алекс Ла Гума. Блукання вночі. Уїлсон Катійо. Син рідної землі: Два твори під однією обкладинкою. В другому головний герой думає, що вивчиться і перед ним відкриється весь світ. Натомість він стикається зі справжнім, немилосердним життям.
Камара Лай. Малий африканець: Колись цілим світом для автора був лише його дім і майстерня батька-золотаря. Поступово світ малого розширився і його покликали продовжити навчання до Франції, що символізує відрив від традиційного ладу або просто від батьків.

Немає коментарів:

Дописати коментар