Dropdown Menu

четвер, 18 листопада 2021 р.

Анрі Лопес. Новий романс. Відгук

Анрі Лопес. Новий романс. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Анрі Лопес (Henri Lopes)
Країна походження: Республіка Конго
Назва оригіналу: La nouvelle romance; Tribalik
Мова оригіналу: французька
Рік видання: 1976; 1972
Рік перекладу: 1985
Перекладач: Віктор Коптілов
Видавництво: Дніпро
 
Головний твором книги є однойменний роман. В ньому Б’єнвеню Н’Кама – найвідомішому футболісту країни – доводиться працювати на офісній роботі, адже спорт в Конго – справа не прибуткова. А грошей завжди не вистачає, адже треба підтримувати престиж – їздити на дорогій тачці, розважатися, платити за друзів і коханок, з якими він постійно зраджує дружині. Після однієї з гулянок він просипає роботу і його звільняють. Через зв’язки його влаштовують у посольство в Бельгії. І поступово оповідь переносить свій фокус на його дружину Валі. Поки чоловік займається казна чим, вона потерпає – і в фізичному, і в духовному сенсі. Життя з ним не виявилося малиною, а тут ще переїзд до незнайомої країни. Але ж і у неї є свої прагнення. Якщо чесно, дуже незвичний роман з тієї причини, що африканський автор у 70-их приділив таку увагу питанню реалізації жінок не як домогосподарок чи матерів, а як осіб з такими ж потребами, як у чоловіків (я не про таких чоловіків, як Б’єнвеню).
Ця ж тема зачіпається в одному з коротких оповідань, наведених наприкінці книги. Так, книга складається з роману і збірки оповідань, просто на обкладинці про це нічого не написано. Так от, у збірці автор торкається деяких з тих тем, навколо яких обертається роман. В основному його цікавлять вади конголезького суспільства, на вирішення яких часто немає відповідей.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Алекс Ла Гума. Блукання вночі. Уїлсон Катійо. Син рідної землі: Ла Гумі вдалося неймовірно влучно описати вуличне життя – злочинців, жебраків, голод, пиятику, свавілля поліції, страхи простого люду.
Алекс Ла Гума. В кінці сезону туманів. Час сорокопуда: Бейкс змушений жити у підпіллі, перебиваючись по конспіративних квартирах, розносити ночами листівки із закликом до опору і раз-по-раз озиратися, шукаючи очима поліцію у цивільному.
Пепетела. Майомбе. Муана Пуо: Під час визвольної боротьби в ангольському прикордонні сформовують новий партизанський загін. Майомбе – це передусім ліс, тобто місце, де багато часу проводиш наодинці зі своїми думками.

Немає коментарів:

Дописати коментар