Dropdown Menu

середа, 6 березня 2019 р.

Арундаті Рой. Бог Дрібниць. Відгук

Арундаті Рой. Бог Дрібниць. Відгук

«а) Будь-що може трапитися будь з ким і
б) Краще бути підготованим»

Колись неозорий світ тепер подумки можна звузити – міжкультурний обмін дозволяє нам побувати на краю землі, не виходячи з квартири. Колись зачинена кастова система Індії тепер лускає, мов булька – в цьому винен той же міжкультурний обмін. Але повернімося в Індію 1969 року і спробуємо звузити все суспільство до розмірів однієї родини.

«Століття склалися в одну скороминущу миттєвість. Історія, втративши пильність, була захоплена зненацька. Зброшена, як стара зміїна шкіра. Її рубці, її шрами, її рани від старих воєн і доби, коли ходили задки – всі обсипалися. На її місці залишилася аура, відчутне мерехтіння, так само чітко видне, як вода у річці або сонце на небі. Так само чітко відчутне, як спека у літній день або риба на натягнутій волосіні.
Таке очевидне, що ніхто його не помічав»

Маленька Софі-моль стає жертвою обставин. Її прийомний батько загинув, і вона їде з матір’ю-англійкою до родичів по батькові, сподіваючись заглушити біль у новому середовищі. Низка подій призводить до того, що вона тоне у річці. Її головна риса – правильність. Та й в очах індійських родичів ця дитина з цивілізованого світу не може виглядати інакше.

«Софі-моль загинула, тому що не могла дихати.
Її вбив похорон»

Чако – біологічний батько Софі-моль. Він навчався в Оксфорді (хоч і не закінчив навчання), повернувся додому ні з чим, розлученим і став до справ на родинній фабриці консервованих продуктів, де всю роботу за нього виконують інші. Попри те, що він жене сімейний бізнес у прірву, його незакінчене навчання у престижному закладі, колишня дружина з престижної нації і сам престиж бути чоловіком в Індії роблять його взірцем для інших.

«Вони були сім’єю англофілів. Вони дивилися не в тому напрямі, у пастці поза своєю власною історією і не здатні повернутися по своїх слідах, тому що їх вже замело»

Амму є сестрою Чако. Як жінці їй нічого не світило в цій родині, тому вона одружилася з першим-ліпшим чоловіком, народила від нього двійнят, розлучилася і повернулася додому. Піклуючись про фабрику, на відміну від свого брата, який все вважає тільки своїм, вона хоче і може ділитися з іншими. Своє життя вона вважає закінченим, саме тому їй легше відступити від звичних нор.

«Тому у дні, коли по радіо грали пісні Амму, її уникали, обходили десятою дорогою, тому що всі знали, що краще просто Залишити Її в Спокої.
В інші дні на її щоках виднілися глибокі ямочки від посмішки»

Семирічний Еста – син Амму. Впродовж лічених днів він зазнає сексуального насильства, стає свідком загибелі Софі-моль, заради свого порятунку звинувачує в ній кращого друга і назавжди розлучається з матір’ю. Поступово через психологічні травми він перестає розмовляти.

«Тиха булька, яка тримається на морі шуму»

Рахель – друга з близнюків. На ній залишається пляма її матері, тому на всі її вчинки дивляться крізь темні окуляри. Її оминає надійне робоче місце і міцні стосунки з чоловіком. Попри роки розлуки, зустрівшись з Естою, вона знову відчуває себе з ним одним цілим.

«Тож, поки вона не піднімала про це галасу, їй дозволялося проводити власні розслідування: щодо грудей і як сильно вони болять. Щодо перук і як добре вони горять. Щодо життя і як слід його прожити»

Велюта єдиний, хто не належить до цієї родини, але я хочу і про нього розповісти. Він найцінніший робітник на фабриці, але походить з недоторканих, тому не може розраховувати на гідне ставлення. Намагаючись вийти за рамки кастової системи, він долучається до марксистського руху. Еста і Рахель для нього – найкращі друзі, але його дружба з ними відкриває йому очі на їхню ще молоду і самотню матір. Та й цим стосункам не судилося закінчитися щасливо.

«Зрештою, так легко зруйнувати історію. Розірвати ланцюжок думок. Зіпсувати фрагмент сну, який оберігають, як виріб з порцеляни.
Набагато складніше залишити все, як є, і підіграти, як це зробив Велюта»

Крихітка-кочамма – тітка Чако і Амму, двоюрідна бабуся Ести і Рахель. Колись католицький священик не зміг відповісти взаємністю на її почуття. Після цього нікому в родині не вдавалося знайти щастя у стосунках. Ця невдача зародила в ній заздрість і злобу до інших, більш «успішних», родичів, і ці почуття змушують її зоркеструвати нещасні події, які трапляються з приїздом Софі-моль.

«Поранене серце молодої Крихітки-кочамми було в нього [в отця Малліґана] на прив’язі і стрибало за ним, перевалюючись через листя і камінчики. Пом’яте і майже розбите»

Звісно, в романі описуються події глобальнішого масштабу, але зосередитися можна і виключно на цих кількох дійових особах. Першою думкою було те, що винною у негараздах родини є Крихітка-кочамма: в своїй зіпсутій душі вона крає ненависть до дрібних успіхів передусім Амму, якою б нещасною та не здається. Але більше винні не почуття Крихітки-кочамми, а її виховання. Старші члени родини, життя яких не можна назвати цілковито успішним, занапащають життя молодшим. Неможливо з певністю сказати, чи вони винні, чи традиції суспільства, в якому вони живуть.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Амос Тутуола. Питець пальмового вина: Найфантастичніші події викладаються в книзі якнайпростіше. В цьому її принада. Можна навіть уявити, як сидиш коло вогнища посеред савани і слухаєш найкращого байкаря Нігерії.
Маргарет Мітчелл. Звіяні вітром: Скарлетт О’Гарі доводиться переживати всі труднощі Громадянської війни, голодні місяці на батьківській плантації і небезпеки періоду Реконструкції. Головне питання – хто залишиться вірним коханим і самим собі?
Гарпер Лі. Вбити пересмішника: Адвокат Аттикус Фінч живе із двома дітьми – Джін-Луїзою і Джеремі, яких усі називають Скаут і Джем. В центрі цієї книги – не дивні сусіди і не расова несправедливість. Ця книга насправді про виховання людяності в дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар