Dropdown Menu

четвер, 14 березня 2019 р.

Марґарет Етвуд. Сліпий убивця. Відгук

Марґарет Етвуд. Сліпий убивця. Відгук

Лише зазирнувши під поверхню і простеживши, куди ведуть приховані ниточки, можна дізнатися, хто в книзі зіграв роль сліпого убивці.

«Вона казала: "Чого ти не знаєш, тобі не зашкодить". Сумнівна аксіома. Іноді те, чого ти не знаєш, завдає тобі великої шкоди»

У вдівця Норвала Чейза дві доньки – Айріс і Лора – і заводи, які зробили родину багатою. Коли Велика депресія б’є по промисловості, він намагається не зрадити робітників, «своїх людей», але зрештою банкрутує. Через це він вимушений влаштувати для Айріс шлюб з розрахунку з Річардом Ґріффеном. Проте гроші – це єдине, що дарує цей шлюб, оскільки кохання в подружжі немає, заводи не врятовані, а смерть невпинно наближається до Норвала. Айріс зображає із себе щасливу дружину, тільки щоб вона і її сестра могли нормально жити.

«Я робила тільки те, що від мене очікували»

У шлюбному рівнянні Лора виявляється зайвим доданком, але хтозна, чи сприймає вона себе тягарем – вона виросла в коконі, незбагненна іншими. Після закінчення Другої світової війни вона позбавляє себе життя, а Айріс публікує її книгу, яка робить Лору ідолом серед бунтівної молоді, знеславлює родину Ґріффенів і позбавляє Айріс дитини. Можливо, Лора і померла молодою, але залишила за собою руйнівну хвилю наслідків.

«Її мучила ворожість – ворожість цього всесвіту»

Пояснювати книгу надто довго, легше прочитати кілька сторінок і вже не відірватися. Етвуд вибудувала роман на п’яти рівнях: на поверхні – Айріс, яка на схилі літ розповідає про свою молодість, тоді газетні вирізки і текст Лориної книги, в якій чоловік розповідає жінці про інопланетний світ, в якому живуть сліпі убивці. Під поверхнею ж – ниточки, які пов’язують минуле з теперішнім, реальне з вигаданим, дійсне зі вдаваним. І лише зазирнувши туди і простеживши, куди вони ведуть, дізнаєшся, хто за них смикав, а кому не поталанило стати справжнім сліпим убивцею.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Арундаті Рой. Бог Дрібниць: Старші члени родини, життя яких не можна назвати цілковито успішним, занапащають життя молодшим. Неможливо з певністю сказати, чи вони винні, чи традиції суспільства, в якому вони живуть.
Маргарет Мітчелл. Звіяні вітром: Скарлетт О’Гарі доводиться переживати всі труднощі Громадянської війни, голодні місяці на батьківській плантації і небезпеки періоду Реконструкції. Головне питання – хто залишиться вірним коханим і самим собі?
Вірджинія Вулф. Моменти буття: Ці спогади може і не створюють портрет самої Вірджинії Вулф, однак безсумнівно дають зрозуміти, в якому оточенні вона жила, допомагають глибше зануритися в її думки, зрозуміти її почуття, зрозуміти її як людину.

Немає коментарів:

Дописати коментар