Dropdown Menu

пʼятниця, 29 березня 2019 р.

Річард Бах. Джонатан Лівінгстон, мартин. Відгук

Річард Бах. Джонатан Лівінгстон, мартин. Відгук

Навіть дурна пташка зрозуміла, що будь-які обмеження – це тільки ілюзія. Не треба прагнути до свободи, не треба вірити, що ти вільний, треба знати, що ти вільний – і тоді ти будеш вільним. Якби ж все було так просто.

«– Але ти, Джоне, – він сказав, – за один раз навчився стільки, що тобі не доведеться проживати тисячі життів, щоб опинитися там, де ти є зараз»

Це коротке оповідання – алегорія на тих, хто йде (летить) за покликом серця, незважаючи на встановлені правила. Мартин на ім’я Джонатан Лівінгстон відособлюється від сірої маси пір’я, тому що любить літати, просто літати. І в леті він шукає тільки насолоду від нього.

«Більшість мартинів не турбується про те, щоб навчитися чомусь, крім найпростіших форм польоту – як дістатися від берега до їжі і назад. Для більшості мартинів значення має не політ, а харчування. Для цього ж мартина значення мало не харчування, а політ. Більше за все інше. Мартин Джонатан Лівінгстон любив літати»

Як на мене, якщо ти принаймні любиш свою справу, попри не завжди схвальну думку інших, вже цього достатньо, щоб називати себе щасливим. Те, що далі відбувається – це непотрібне месіанство.

«Він говорив про дуже прості речі: що мартин повинен літати, що свобода – це суть його існування, що потрібно відмовитися від будь-чого, що протистоїть цій свободі, хоч це традиція, хоч упередження, хоч обмеження в будь-якій формі»

Я нічого не маю проти передачі досвіду наступним поколінням, але переходи в наступний вимір тощо – нащо ускладнювати твір, який більшість у кращому випадку сприймає поверхово? Спроба автора втулити ще більше рівнів для осмислення?

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Елвін Брукс Вайт. Павутиння Шарлотти: Порося Вілбур знайомиться з павучихою Шарлоттою і вони починають товаришувати. Як справжній друг, Шарлотта рятує його від забою. Це пречудова дитяча книжка. Вона говорить про дружбу, дорослішання, смерть.
Джером Девід Селінджер. Ловець у житі: Голдена Колфілда вкотре виключають зі школи-інтернату, але він не наважується поки повернутися додому. Голден постійно у сумнівах, що йому робити далі, і хоче від усіх щирості, тим паче – від дорослих.
Гарпер Лі. Вбити пересмішника: Аттикус Фінч – адвокат темношкірого, якого несправедливо визнають винним. Такий вирок обурює його доньку Скаут і вбиває віру в правосуддя у його сина Джема. Це книга про виховання людяності в дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар