Dropdown Menu

четвер, 28 березня 2019 р.

Анрі Піренн. Міста Середньовіччя: Нарис з економічної і соціальної історії. Відгук

Анрі Піренн. Міста Середньовіччя: Нарис з економічної і соціальної історії. Відгук

В 1922 році Анрі Піренн провів низку лекцій в Сполучених Штатах, а згодом з матеріалів цих лекцій склав книгу. І через століття його теза залишається провокаційною: не Велике переселення народів поклало кінець античному світу, а поява мусульман.
Піренн розповідає, як із падінням Західної Римської імперії її цивілізація не загинула. Германські племена, які вторглися на її територію, навпаки, перейняли її порядки. Зв’язки зі Сходом зберігалися, і Середземне море залишалося «європейським» аж до приходу арабів. Мусульманська навала перервала морські маршрути між Заходом і Сходом, через що торгівля практично зупинилася і сенс у великих містах просто відпав.

«Незабаром Єгипет у свою чергу потрапив під ярмо ісламу (638-640), і папірус припинили постачати в Галлію. Примітним наслідком стало те, що з 677 року королівська канцелярія відмовилася від його використання»

Всі тогочасні державні формування перейшли на самозабезпечення. За схожим сценарієм розвивалася Русь, яка досягла розквіту, активно торгуючи з Візантійською імперією і Багдадським халіфатом, але почала занепадати, коли печеніги перекрили торгові шляхи на південь.

«Язичництво скандинавів з берегів Дніпра позбавляло їх докорів сумління, які заважали християнам Заходу мати справи з мусульманами»

На Заході ні колишні римські поселення, ні фортеці, які умовно відповідали поняттю міста, не відігравали значної ролі в нових аграрних суспільствах. Відмінність становила Венеція, яка з часів імперії не припинила торгівлі зі Сходом. З часом у венеційських купців виникла потреба ширшого збуту, і вони «заразили» торгівлею Північну Італію, а з цим зросла і необхідність розвивати міста.

«І так само, як комерційна діяльність Венеції недовго відтягувала аналогічні процеси в Ломбардії, скандинавські човни спричинили пробудження на фламандському узбережжі»

Трошки інша ситуація склалася у Фландрії. Завжди популярний фламандський текстиль посприяв розвитку промисловості і міст. Фландрія була гегографічно вигідно розташована поблизу Франкського королівства і британських островів, а варяги – єдині, хто підкорив Північне і Балтійське моря – слугували посередниками з русинами і навіть візантійцями.

«Економічний розвиток звільнив Європу від традиційної нерухомості, на яку її прирік суспільний устрій, який покладався виключно на залежність людини від землі»

Протягом 10-12 століть торгівля поширювалася вглиб континенту. Реконкіста відвоювала значну частину Іберійського півострова, а італійські флоти перехопили контроль над Середземним морем у арабів. Все це пожвавило торгівлю і зростання міст. Купці, яких ставало дедалі більше, і їхні підлеглі утворили новий прошарок суспільства – середній клас.

«На усіх землях, де промисловість залишалася за містом, торгівля успішно намагалася спочатку заманити її в місто, а тоді її там зосередити»

Книга Піренна підходить тим, хто тільки знайомиться з Середньовіччям. Вона закоротка і їй бракує подробиць, висновки автора часто узагальнені. До того ж, ця праця напевно вже застаріла. Незважаючи на це, тепер я трохи краще розумію, що відбувалося під час Темних століть (хай це приправлено гіпотезою Піренна, яка не користується загальною підтримкою). Доводиться цим задовольнятися, оскільки історичних джерел з того періоду обмаль, і цією таємничість він і вабить.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Френсіс і Джозеф Ґіс. Життя в середньовічному місті: Місце дії – Труа, історична столиця Шампані, на схід від Парижа. Час дії – 1250-ий рік, період правління графа Тібо IV – поета, обожнювача французької королеви і учасника Хрестового походу.
Роберт Лейсі і Денні Дензіґер. Рік 1000: Яким було життя на рубежі тисячоліть: Путівник по Англії того часу. Як і календар, книга розбита на дванадцять розділів, зміст яких так чи інакше відповідає тим заняттям, які займали центральне місце у відповідні їм місяці.
Денні Дензіґер і Джон Ґіллінгем. 1215 – рік «Маґна Карти»: Це час правління Іоанна Безземельного, від якого нещадні барони почали вимагати законних демократичних прав у країні, де демократії зроду-віку не існувало.

Немає коментарів:

Дописати коментар