Dropdown Menu

пʼятниця, 30 грудня 2022 р.

Підсумки книжкового виклику на 2022

Книжкова полиця

Настав час підбивати підсумки книжкового виклику, який я оголосив собі рік тому.
До прочитання було заплановано 107 творів, з яких я не прочитав лише 9 – і не буду їх читати, мабуть. Цифри дуже великі. Навіть попри те, що прочитав багато короткого, це все одно мій найплодовитіший читацький рік.
Я вирішив не враховувати свої улюблені книги, які цьогоріч читав повторно, тому фаворит виявився один. Йому я поставив 9 балів з 10. Решта тут напрацювала на вісімку.
Отже, без зайвих слів – книги, які варто було прочитати цього року:
 
Гаррі Поттер аналізує магічний світ крізь призму раціонального мислення. В якусь мить всесвіт обрав альтернативний шлях і тітка Петунія одружилася з оксфордським професором, тому осиротілого Гаррі виховали серед книг, що дозволило йому накачати мозковий м’яз і застосувати до магії науковий метод. Гаррі Поттер простими словами пояснює природу магії і водночас робить спроби революціонувати магічний світ, додавши туди хоча б дрібку логіки.
 
2. Могамед Мбуґар Сарр. Найпотаємніший спогад людський
Дьєґан, молодий сенегальський письменник, натрапляє на книгу Т. Ш. Елімана, якого кілька десятиліть тому називали «африканським Рембо». Цей твір ніби переслідує всіх, кого торкнувся, адже всі ці люди хочуть знайти невловимого Елімана – справжнього чи міфічного.
 
3. Крістофер Пріст. Перевернутий світ
Гелворд Манн живе на Землі – велетенському місті, яке поставили на рейки. Місто ніколи не повинно зупинятися, адже постійно наздоганяє точку оптимуму, в якому можливе його життя. А позаду – на півдні, в минулому – його чекає смерть. Проте жодних лангольєрів чи інших монстриків. Набагато страшніша за них – неевклідова геометрія.
 
4. Рорі Павер. Дикі дівчата
Школу для дівчат зачинили на карантин через дивну хворобу: хтось позбувається ока, у когось кам’яніє рука або випирає другий хребет. Проте смерть поволі наздоганяє кожну. Фінал здається безжальним, бо приготований для найвитривалішої трійці: з їхніх уст злітають слова надії вже тоді, коли самі дівчата потрапляють на дно безодні.
 
5. Джеймс Нгугі. Пшеничне зерно
Кіхіку – одного з революційних ватажків – стратили англійці. Незадовго до смерті його прихистив Муго, який потім стерпів кілька років каторги. Наближається день проголошення незалежності Кенії, і нарешті народ дізнається, хто здав їхнього улюбленця.
 
Просто шедевральне видання. Зробив собі 40 закладинок – це те, що точно буду перечитувати. Хай ще видають антології раніших століть.
 
7. Бен Ааранович. Серія про Пітера Ґранта
Пітер Ґрант є учнем Томаса Найтінґейла – єдиного офіційного чарівника Лондона, що робить його також головою поліційного відділу, який займається магічними злочинами у столиці.
 
8. Далай-лама XIV, Десмонд Туту, Дуґлас Абрамс. Книга радості. Вічне щастя в мінливому світі
Головне послання: не зосереджуватися на собі, співчувати і ділитися. Незалежно від різноглядів і незважаючи на життєві й світові катастрофи, ці двоє виглядають на сторінках книги найщасливішими людьми на планеті.
 
9. Джеральд Гордон. Хай згине день…
Ентоні народився у змішаному шлюбі, але прикидається білим. Він постійно живе у страху, що його викриють і він втратить усе, що чесно надбав своєю наполегливістю, тому проклинає день свого народження.
 
10. Кейтлін Аліфіренка, Мартін Ґанда, Ліз Велч. Я завжди писатиму у відповідь
Двоє школярів, американка Кейтлін і зімбабвієць Мартін, своїм листуванням змінили життя одне одного. Читаєш і не віриш, що є такі добрі люди і що вони знайшли одне одного серед кількох мільярдів пофігістів.
 
11. Серія Кримський інжир
12. Любомир Белей. Не минаючи ані титли… Лінгвобіографія старослов’янської мови
13. Іван Багряний. Тигролови
14. Джон Мілтон. Утрачений рай
15. Місце на землі. Збірка оповідань єгипетських письменників
16. Ніколя Бонналь. Історії Латинської Америки

Немає коментарів:

Дописати коментар