Dropdown Menu

субота, 3 вересня 2022 р.

Рорі Павер. Дикі дівчата. Відгук

Рорі Павер. Дикі дівчата. Відгук

У школі для дівчат, що розташовується на віддаленому острові, буяє невідома хвороба. У всіх вона проявляється по-своєму. У Гетті заросло око, а за ним постійно щось ворушиться. У Баєтт зі спини випирають кістки другого хребта. У Різ скам’яніла рука і світиться волосся. Школу помістили на карантин і пообіцяли знайти ліки.
Втім, за півтора року змін не відбулося. Хіба що живих дівчат залишається дедалі менше. От і Баєтт переживає найлютіший напад хвороби і її доводиться зачинити у медичному крилі, з якого вже нечасто повертаються. Гетті, для якої Баєтт наче сестра, хоче будь-що навідатися до неї, проте виявляється, що дівчина зникла. В пошуках подруги Гетті не бачить іншого виходу, крім як порушити карантин і дізнатися те, що приховують від дівчат. Завжди холодна Різ, яка пристала до двох подруг тільки тому, що вони єдині прийняли її такою, вперше показує, що вона теж людина з почуттями, тому не може відпустити Гетті саму і вони вирушають за паркан удвох.
Фінал просто безжальний. Після того, як досягнули дна безодні і навколо сама темрява, авторка насмілюється вкладати в уста героїнь слова надії…
Спершу здавалося, що, оскільки це школа для дівчат, то хвороба – це покарання за їхню стать, що це алюзія на менструацію навіть. Проте згодом додаються і заражені чоловіки, котрі, однак виявилися слабкодухими. Тому, мабуть, в книзі радше йдеться про girl power. Тільки подивіться: в школі навчали самостійності і дисципліні. А потім, коли їх закрили на карантин, то дівчат врятували також єдність і співчуття. Фінал саме тому і безжальний, що він приготований для найвитривалішої трійці.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Вільям Ґолдінґ. Володар мух: Хлопці, найменшим з яких шість років, потрапляють на безлюдний острів. Коли зникають умовності, які в попередньому житті утримували їх у рамках моральності, вони перетворюються на дикунів, поволі втрачаючи людські обличчя.
Жозе Сарамаґо. Сліпота: Все місто осліпло. Тільки одна жінка не втратила зір – на жаль чи на щастя – а потім її найбільшим бажанням було так само осліпнути, щоб не бачити те, що коїться навколо.
Нік Каттер. Глибина: В обмеженому середовищі, звідки нікуди тікати, страхи дитинства знову переслідують вже дорослих героїв. Це той випадок, коли кров холоне в жилах. Тримає в напруженні до кінця.

Немає коментарів:

Дописати коментар