Dropdown Menu

вівторок, 27 грудня 2022 р.

Могамед Мбуґар Сарр. Найпотаємніший спогад людський. Відгук

Могамед Мбуґар Сарр. Найпотаємніший спогад людський. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Могамед Мбуґар Сарр (Mohamed Mbougar Sarr)
Країна походження: Сенегал
Назва оригіналу: La plus secrète mémoire des hommes
Мова оригіналу: французька
Рік видання: 2021
Рік перекладу: 2023
Перекладач: Іван Рябчій
Видавництво: Видавництво Анетти Антоненко
 
Дьєґан, молодий сенегальський письменник, натрапляє на книгу Т. Ш. Елімана, якого кілька десятиліть тому називали «африканським Рембо». Цей твір ніби переслідує всіх, кого торкнувся, адже всі ці люди хочуть знайти невловимого Елімана – справжнього чи міфічного.
Книга справді варта отриманих премій, адже містить щось поза літературою, поза словесним наповненням. От написав Еліман свій твір, який сколихнув Францію, а потім був забутий, але щоразу хтось на нього наштовхувався і той поглинав його повністю. Читачі ставали одержимими книгою і автором, і ці кілька поколінь навіть репрезентують більш ніж сто років історії Франції та її колоній. Це окреме нашарування книги, проте справа не в цьому. Усі вони ніби потрапили на гачок, який тягнув їх за собою – напівдобровільно, напівпримусово. І шарм книги Сарра також можна пояснити хіба що таким магічним гачком.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Халед Госсейні. Ловець повітряних зміїв: Засохле дерево як символ безнадійного майбутнього Афганістану. Культура країни, атмосфера часу і усвідомлення, що американські афганці не вдома. Трансформація Аміра на сина, про якого батько завжди мріяв.
Сафія Ельгілло. Дім – це не країна: 15-річна Німа застрягла між двома культурами: в одній почувається чужою, а інша – це її необраний шлях. Проте, досліджуючи його, слід бути обачними у своїх бажаннях: вони можуть відібрати у вас те незначне, що маєте.
Камара Лай. Малий африканець: Колись цілим світом для автора був лише його дім і майстерня батька-золотаря. Поступово світ малого розширився і його покликали продовжити навчання до Франції, що символізує відрив від традиційного ладу або просто від батьків.

Немає коментарів:

Дописати коментар