Dropdown Menu

понеділок, 20 червня 2022 р.

Мері Шеллі. Франкенштейн, або Сучасний Прометей. Відгук

Мері Шеллі. Франкенштейн, або Сучасний Прометей. Відгук

Ні, Франкенштейн – це не ім’я монстра. Ні, Франкенштейн не оживив монстра блискавкою. «Франкенштейн» радше нагадує «Мобі Діка» з тією ж згубною ідеєю-фікс – божевільним переслідуванням чудовиська, яке не має іншого вибору, крім як бути цим чудовиськом.
Проте спершу твір зовсім про інше: про те, як Віктор Франкенштейн вирішив погратися у творця і вдихнув життя у складене ним з решток мерців тіло. Нажаханий своїм же творінням, він кидається навтьоки, а коли повертається, то монстр зникає.
Непоганий сюжет і непоганий жахастик. Непокоїть мене найбільше образ монстра. Тобто Меррі Шеллі хотіла сказати, що він був позбавлений особистості, будь-якої пам’яті, навіть не вмів розмовляти, проте мав мислення дорослої людини, до того ж з небанальним, трагічним характером? Виходить, його психоемоційний інтелект розвивався швидше за швидкість світла…
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Герман Мелвілл. Мобі Дік, або Білий Кит: Якісна китобійна енциклопедія. Але не для дітей, бракує ілюстрацій. Перечитувати не буду. Друзям радити теж не буду, читайте на свій ризик.
Карел Чапек. Війна з саламандрами: Людство починає промислову експлуатацію підводних істот і настільки захоплюється спокусою легкої наживи, що не в змозі зупинити механізм, який саме ж і запустило в дію.
Вашингтон Ірвінг. Легенда сонного виярку: Далеко від великих міст, десь в американській глибинці зачаїлася долина під назвою Сонний виярок. Ті, хто тут живе, розповідають моторошні історії, найвідоміша з яких стосується вершника без голови.

Немає коментарів:

Дописати коментар