Dropdown Menu

середа, 30 січня 2019 р.

Карел Чапек. Війна з саламандрами. Відгук

Карел Чапек. Війна з саламандрами. Відгук

«Хай цей роман буде пересторогою всьому людству,» – мабуть, думав Карел Чапек, який помер менш ніж за три місяці до того, як Третій Рейх остаточно окупував Чехію.

«Шляхом остеологічного порівняння нам пощастило ідентифікувати нашу саламандру з нібито вимерлою прасаламандрою Andrias’ом. Таємничий праящер, як його називали в газетах, є не що інше, як викопна прихованозяброва саламандра Andrias Scheuchzeri; або треба дати їй нову назву: Cryptobranchus Tincheri Erectus чи гігантська саламандра полінезійська…»

(Тут і далі цитати взято з книги Чапек К. Війна з саламандрами. Мати. Оповідання / Пер. з чес. Ю. Лісняка. – К. : Дніпро, 1978. – С. 17-222.)
На одному з невеличких островів Малайського архіпелагу капітан ван Тох зустрічає дивних земноводних, які вміють ходити на задніх лапах і виявляють зародки інтелекту. Добродушний капітан відчуває певну прихильність до цих безталанних потвор, але в той же час не придушує свій комерційний інстинкт, властивий всім мореплавцям далеких морів, і вчить саламандр добувати перлини, а згодом з давнім знайомим Г. Х. Бонді починає промислову експлуатацію підводних істот.

«Ви думаєте, я знаю, які вони? І нащо мені це знати? Чи я маю час цікавитись такими речима? Я радий, що ми хоч цей синдикат якось зліпили…»

Звісно, саламандри – неосвічені, працьовиті, невимогливі – швидко стають ідеальною робочою силою. Як колись африканців, люди спершу сприймають їх як сировину, але поступово намагаються олюднити, навіть дають певні права і свободи. Із неприхованою сатирою Чапек пише про «гуманне» ставлення до них: відкриті люки в танкерах для доступу свіжого повітря при перевезенні; вантажі з яблуками, щоб саламандри не обкрадали навколишні сади; школи, в яких самиць навчають непотрібному їм вишиванню.

«Товариство захисту тварин домоглося, щоб на кожному танкері був судновий священик, який наглядає за тим, щоб із саламандрами поводились людяно, й щоночі виголошує перед ними проповідь, навчаючи їх передусім пошани до людей, вдячності, послуху, любові до майбутніх роботодавців, чиє єдине бажання – по-батьківському дбати про їхній добробут»

«Є люди, що розшифровують скорочення S-Trade – торгівля саламандрами – як Slave-Trade, тобто "работоргівля". Отож ми, як безсторонні спостерігачі, можемо сказати: якби в давнину работоргівля була так добре організована й провадилась у таких бездоганно гігієнічних умовах, як нинішня торгівля саламандрами, то рабам можна було б тільки позаздрити»

«Найбільше підкреслювалося те, що саме завдяки впливові німецького середовища ця саламандра розвинулась в особливий, расово вищий тип, який, безперечно, стоїть над усіма іншими саламандрам»

Алегоричність твору дозволяє відобразити не тільки стан тогочасного суспільства, але й політичне становище – Німеччина нібито готує армію надсаламандр, Велика Британія опиняється під блокадою, а решта світу намагається задобрити агресора. Зрештою справджується один з найвірогідніших сценаріїв, які досі пророкують нашій планеті – людство настільки захоплюється спокусою легкої наживи, що не в змозі зупинити механізм, який саме ж і запустило в дію.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Орсон Скотт Кард. Гра Ендера: Людству двічі вдається перемогти інопланетну расу жучар. Міжнародний космічний флот готує армію, яка назавжди покінчить із загарбниками. Можливо, шестирічний Ендер Віґґін є останньою надією людства.
Герберт Джордж Уеллс. Війна світів: З Марса на Землю прибувають циліндричні капсули. Істотам, які в них ховаються, судилося за лічені дні здолати організований опір і повернути навтікача уряд найвеличнішої держави.
Нік Каттер. Глибина: Всі персонажі, які опинилися на підводній станції, поступово і безповоротно божеволіють. І, що найважливіше, спасіння серед реальності немає. Залишається лише порівняне спасіння у самому божевіллі.

Немає коментарів:

Дописати коментар