Dropdown Menu

четвер, 27 серпня 2020 р.

Вашингтон Ірвінг. Легенда сонного виярку. Відгук

Вашингтон Ірвінг. Легенда сонного виярку. Відгук

Далеко від великих міст, десь в американській глибинці зачаїлася долина під назвою Сонний виярок. Ті, хто тут живе, розповідають моторошні історії, найвідоміша з яких стосується вершника без голови, якого вночі буцімто можна зустріти на мосту або на цвинтарі.
Ікабод Крейн приїхав у долину вчителювати. І сподобалася йому там 18-річна Катріна Ван Тассел, шлюб з якою зробив би його багатим. Йому доводилося сперечатися за неї з Бромом Ван Брантом – цей хлопчина був не такий освічений, як новоприбулий вчитель, але кмітливіший.
І от після одного з вечорів у Ван Тасселів засмучений Ікабод верхи повертався додому. Мабуть, справи з Катріною пішли не так, як він бажав. На дорозі він помітив того самого вершника і почав тікати, але той його наздогнав і кинув у нього свою голову. Більше Ікабода ніхто у виярку не бачив, та подейкують, що його зустрічали деінде, а Бром, який одружився на Катріні, не стримує сміху, коли хтось згадує зникнення вчителя.
Враження від повісті – ті ж, що від «Ріпа ван Вінкля». Вашингтон Ірвінг знову довго розгойдує, аби тільки наприкінці приступити до власне історії, яка нас цікавить. «Легенда сонного виярку» була написана рівно 200 років тому і сучасного читача налякати не зможе – легка містика нам здається просто дитячими страшилками.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це літературою
 
Читайте також:
Вашингтон Ірвінг. Ріп ван Вінкль: Одного разу Ріп ван Вінкль напився в лісі і міцно заснув. Коли він прокинувся і повернувся до села, він нікого там не впізнав. Виявилося, що він проспав аж двадцять років, а за цей час все змінилося.
Амос Тутуола. Питець пальмового вина: Чоловік, покликання якого – споживати багато пальмового вина, втрачає особистого винороба і йде в місто мертвих, щоб його повернути. На шляху йому трапляються дивовижні речі, надприродні місця і казкові істоти.
Илокін. Жебрак / Злодій / Воїн / Король: Автора звати Ніколи і він пише про Хибні Мудрощі. Будь-яке повчання у цьому оповіданні зводиться до звичайного дотепу. Королівський титул тут фальшивий, землі – уявні, багатство – сумнівне, армія – удавана.

Немає коментарів:

Дописати коментар