Dropdown Menu

субота, 25 червня 2022 р.

Данте Аліґ’єрі. Божественна комедія. Відгук

Данте Аліґ’єрі. Божественна комедія. Відгук

Почну з розносу. Зміна наголосів, анжамбемани, інверсії і ще дещо (навіть не знаю, чи є у цього назва; коли слова, залежні від словосполучення, розбивають це словосполучення надвоє, скажімо, «в мерехтінні взрів орла ясному», яке має означати «в ясному мерехтінні взрів орла»), приправлені метафоричною мовою і стилізацією під давнину ускладнюють читання. Якщо це недоліки стилю Данте, а Стріха просто намагався його повторити – дуже шкода. Якщо це недоліки Стріхи – так само шкода. Не так погано читається «Пекло», де багато описів, чи «Чистилище», де більше оповідання. Проте «Рай» містить чимало філософії й космографії, і фактично потребує декодування.
Зміст усім відомий: Данте проходить пекло, чистилище і рай, і йому розповідають, хто там опинився і за що. Раніше я думав, що так він описує картину світу. Однак великий акцент робиться на тих, з ким був знайомий сам автор, тому твір, схоже, про те, що своїх друзів він хотів відправити до раю, а ворогів – до пекла. Це, звісно, не головний мотив, але в процесі написання він від цього не втримався.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Клайв Стейплз Льюїс. Відкинутий образ: Вступ до літератури Середньовіччя і Відродження: Цитати, зміст яких нам, здавалося б, цілком зрозумілий, майже безперечно потребують тлумачення з огляду на відмінний від нашого світогляд людей Середньовіччя.
Жозе Сарамаґо. Євангелія від Ісуса Христа: Сюжет спирається на Новий Заповіт, але головний персонаж тут зображений більш людяним, Ісусу тут навіть не надто кортить ставати знаряддям Бога, яке принесе стільки страждань людству.

Немає коментарів:

Дописати коментар